Дата публікації:

Як зробити послугу раннього втручання більш доступною? Рекомендації EASPD

Європейська асоціація надавачів послуг особам з інвалідністю (EASPD) поглиблено дослідили роль раннього втручання (РВ) у контексті війни, переміщення населення у Болгарії, Молдови, Польщі та Словаччини. Документ з висновками та  рекомендаціям був розроблений  в межах Проєкту підтримки раннього розвитку дитини у надзвичайній ситуації для біженців з України (ECDUR). 

«Ми прагнули оцінити поточний стан справ у секторі раннього втручання та накреслити курс на побудову доступної системи РВ для всіх дітей та сімей, які цього потребують, зокрема для дітей з інвалідністю та затримкою розвитку з України», – зазначають в ECDUR. 

В організації переконані, що якісні послуги РВ здатні зміцнювати стійкість та задовольнити потреби сімей і дітей у різних контекстах, зокрема в умовах війни та гуманітарної кризи. Тож вони повинні бути пріоритетом у гуманітарному реагуванні для підтримки дітей і сімей, які постраждали від війни в Україні. 

Ключові рекомендації, зазначені у документі Європейської асоціації надавачів послуг особам з інвалідністю: 

1. Упровадити єдину скоординовану систему РВ для дітей з ризиками набуття або наявними затримкою розвитку та інвалідністю, зокрема для українських дітей і сімей, з метою покращення їхньої соціальної інклюзії. Організувати та інтегрувати політики, системи та послуги завдяки міжвідомчій та міжсекторальній співпраці за сприяння міжвідомчої робочої групи та консультаційних семінарів по всій країні. 

2. Упровадити єдину систему оцінки розвитку дитини та статистичного моніторингу, засновану на функційних потребах, а не на діагнозі, з використанням електронної бази даних у межах національної стратегії раннього втручання. 

3. Реструктурувати та активувати шкільні, медичні та соціальні послуги для координації та підтримки послуг РВ, співпрацюючи із самоврядними регіонами. Виділити більше бюджетних коштів для задоволення попиту, що зростає. 

4. Покращити доступність для моніторингу розвитку та консультування осіб, які здійснюють догляд за дітьми, стосовно розвитку дитини під час надання медичних послуг, а також оцінки розвитку, особливо для дітей віком від 0 до 3 років, та сприяти співпраці з іншими надавачами допомоги. Усунути поточний дефіцит та високі витрати на послуги приватних надавачів таких послуг. 

5. Підвищити доступність послуг з догляду за дітьми раннього віку у спеціалізованих педагогічних консультаційних центрах (CŠPP) при Міністерстві освіти, зосередившись на інклюзивній освіті та забезпечивши належне її фінансування. 

6. Забезпечити професійну підготовку персоналу сфери РВ шляхом оновлення навчальних програм у вищих навчальних закладах, подальшої професійної підготовки та підвищення кваліфікації, сертифікації та супервізій із акцентом на родиноцентричному підході й подоланні правових та процедурних викликів. 

7. Гарантування якості РВ завдяки: (1) проведенню супервізій із фахівцями, які пройшли підготовку у сфері РВ; (2) покращенню комунікаційних процесів у командах, а також сприянню обміну знаннями, результатами досліджень; (3) узгодженню законодавчих документів

Ознайомитись з текстом документу можна тут: 

Читайте також більше про послугу ранного втручання в матеріалі Української мережі за права дитини: загальна інформація – у першій частині тексту, про надавачів послуги – у другій. 

Фото МЦРЛ: ildc.org.ua

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору