Дата публікації:

Зустріч братів після двох років розлуки – Українська мережа за права дитини повернула ще одного хлопця з рф

Українська мережа за права дитини сьогодні повернула в Україну з російської депортації 16-річного Святослава в межах проєкту «Шлях додому». Це складне повернення відбулося завдяки співпраці з Мінреінтеграції, польськими дипломатами та консулом України у Любліні.

16-річний Святослав не має батьків. Їх йому заміняв старший брат, який з початком повномасштабної війни пішов у військо. У цей час хлопчик жив з тіткою у Лисичанську. 

Коли перебувати у місті стало дуже небезпечно, тітка вивезла хлопця у Воронезьку область (хоча раніше обіцяла старшому племіннику вивезти брата в інше місто України). У рф вона зробила йому російське громадянство та відправила на навчання у російську школу. Усе це відбувалось без згоди Святослава. Хлопчик вчився, але не полишав думок бути поруч із братом в Україні. 

Шукав можливості повернути Святослава в Україну і його старший брат. Він отримав сильне поранення, зараз пересувається на протезах, але хотів самостійно дбати про молодшого брата та виховувати його.

Втілити мрію братів вдалось завдяки професійним і злагодженим зусиллям команди Української мережі за права дитини у співпраці з Міністерством закордонних справ України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та дипломатів.

Сьогодні Святослав перетнув польсько-український кордон та нарешті обійняв брата.

Це був вкрай складний і небезпечний шлях, але кожне повернення вартує того, щоб почути слова: «Вітаю, ти вдома!».

Фото: Мінреінтеграції

Історія Святослава — один з випадків повернення з депортації українських дітей, яких незаконно вивезли до рф. Проте ще тисячі неповнолітніх українців та українок чекають на свою можливість зустрітись з рідними, з якими їх незаконно розлучили росіяни. 

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Благодійним фондом EDUKIDS, Медійною ініціативою за права людини.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Підписатися
Піднятися вгору