Дата публікації:

14 дітей повернулися у червні на територію вільної України за сприяння Української мережі за права дитини.

В межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ»  в червні повернено 14 дітей – 4 хлопчики та 10 дівчат. Із них три дитини перебували в рф, 11 дітей – на непідконтрольних уряду територіях.

Під час повномасштабної війни загарбники перемістили тисячі українських дітей в рф, на підконтрольні їй території України, а також в Білорусь; нав’язали їм російське громадянство, примусово усиновили в російські родини та створили перешкоди для возз’єднання цих дітей із батьками та батьківщиною. 

Чимало дітей через різні причини опинилися на захоплених росіянами територіях без батьків, і ворог перешкоджає вивезенню цих дітей на вільну територію України для возз’єднання із сім’єю.

Наша мета в проєкті «ШЛЯХ ДОДОМУ»: 

  1. розшукати й повернути додому якнайбільше українських дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду території, а також вивезти на територію вільної України дітей, які опинилися в окупації без батьків; 
  2. створити ефективний й максимально безпечний алгоритм повернення/вивезення дітей;
  3. підготувати батьків/відповідальних дорослих до возз’єднання з дітьми, надалі підтримувати возз’єднані родини шляхом роботи з ними соціальних працівників, фахівців соціальної роботи, кейс-менеджерів, психологів.

Навіть в умовах війни «Українська мережа за права дитини» орієнтується на потреби й інтереси дитини та її базове право – право на сім’ю.

Що зроблено командою за півтора місяця реалізації проєкту? 

Говорить координаторка проєкту «Шлях додому», директорка Української мережі за права дитини Людмила Страшна: 

«За кінець травня і червень ми допомогли 14 дітям повернутись на територію вільної України. Прокладаючи кожній дитині шлях додому, команда проєкту проводить консультації зі службами у справах дітей, місцевими органами влади, профільними міністерствами та відомствами; допомагає в оформлені необхідних документів; надає інформаційну та психологічну допомогу сім’ям під час проходження маршруту; супроводжує родини та дітей до та після повернення. Кожна опрацьована нами історія дитини – це унікальна життєва драма, спричинена війною. Саме тому цю роботу потрібно продовжувати – торувати дітям шлях в Україну».

Всі сім’ї повернених дітей охоплені допомогою кейс-менеджменту, увагою соціальних працівників та психологів. 

За словами Людмили Страшної, у липні комплексна робота з возз’єднання дітей із сім’ями та батьківщиною продовжиться:

«Наразі ми готуємо повернення ще кількох дітей. Також невдовзі стартує медіакампанія “Дитину повернути додому не страшно”, яка має на меті, підказати батьками чи родичам, дітки яких з тих чи інших причин опинились на чужій землі або сам на сам із ворогом на нашій, але окупованій, як забрати своїх дітей додому, у затишок батьківського тепла й турботи. Переконати, що попри всі труднощі повернення дітей додому – це повернення майбутнього нашій країні».

Крім того, планується запустити кампанію з пошуку дітей, переміщених в рф або на неконтрольовані урядом території.

«Зокрема працюватиме Гаряча лінія, яка прийматиме звернення батьків, відповідальних дорослих переміщених дітей», повідомила координаторка проєкту «Шлях додому». 

= = =

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, незаконно переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує  «Українська мережа за права дитини» в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDSМедійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви – тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС і зробіть свій посильний внесок у справу повернення дітей.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору