Дата публікації:

17-річна Лєра Галич, повернена УМПД з російської депортації, взяла участь у засіданні Європарламенту

“Я розповідаю про пережите не для того, щоб світ знав мою історію. А для того, щоб світ зрозумів: таких історій, як моя, тисячі. Сотні тисяч дітей чекають на повернення додому. І те, що я змогла це пережити і вижити, дає мені сили бути Голосом цих дітей.

Я хочу, щоб мене почули лідери різних країн і допомогли Україні повернути своїх дітей додому,” — сказала Лєра у своїй промові перед парламентарями у Страсбурзі.

На цьому тижні у Страсбурзі відбулося засідання Європарламенту. 17-річна Валерія Галич, дівчина, яку Українська мережа за права дитини повернула у листопаді 2023 року з примусового переміщення в росію, долучилася до поїздки у Страсбург у складі української делегації 🇺🇦.

Лєру супроводжували її мама, Андрій Черноусов, член правління Голоси дітей (члени УМПД) та Ольга Пустовіт, експертка з комунікацій Центру громадянських свобод.

Нашій делегації випала нагода поспілкуватися з президенткою Європарламенту Робертою Мецолою та з віцепрезидентом Європарламенту Майнфредом Вебером, а Лєрі розповісти їм свою історію особисто.

“Повернення українських дітей, що були депортовані у рф або на непідконтрольні уряду України території, зараз не має чітко встановленого механізму.

Основна мета депортації українських дітей у росію — примусово змінити або стерти їх ідентичність, шляхом зміни імен та переоформлення свідоцтв про народження. Оскільки російське законодавство дозволяє усиновлення українських депортованих дітей, це автоматично обмежує можливість ідентифікації їх,” — говорили представники української делегації.

Основні меседжі з якими українська делегація звернулася до ЄС:

▪️ЄС має розглядати депортацію українських дітей як частину політики геноциду російського уряду проти українського народу.

▪️Важливо, щоб інституції ЄС мали спеціальну команду та стійкий добре фінансований план, аби допомогти Україні ідентифікувати, повернути та реабілітувати українських депортованих дітей.

Якщо Ваша дитина стала жертвою переміщення в рф або на непідконтрольну уряду України територію, будь ласка, зверніться до нас за контактами:

► Номер телефону — +380 (50) 015 58 46

► Facebook сторінка (пишіть у приват) — Українська мережа за права дитини

► Електронна адреса — ucrn.office@gmail.com

МИ ДОПОМОЖЕМО ПОВЕРНУТИ ВАШУ ДИТИНУ НА ТЕРИТОРІЮ ВІЛЬНОЇ УКРАЇНИ.

«ШЛЯХ ДОДОМУ» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офіс Омбудсмана України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору