Дата публікації:

«Безпека та добробут кожної дитини – наша головна цінність», – Мар`яна Романяк, БФ «Рідні»

Минулого року благодійний фонд «Рідні» долучився до Української мережі за права дитини. Історія БФ розпочалась дванадцять років тому з бажання підтримати дітей-сиріт, дітей і родини, які опинились у складних життєвих обставинах. Сьогодні це потужна спільнота, яка допомагає розвивати сімейні форми виховання на заході України. Про досягнення команди фонду розповіла його директорка Мар`яна Романяк. 

«Усі наші проєкти реалізовуємо через призму нашої головної цінності – безпека та добробут кожної дитини», – зазначає Мар`яна.

Діти та сім’я 

Одним з перших проєктів стало створення дитячих будинків сімейного типу в Льові у 2016 та 2018 році. Завдяки цій ініціативі 20 дітей отримали змогу зростати в люблячих сім’ях, вступати в ЗВО, волонтерити та навіть отримати свою першу роботу у фонді «Рідні».  

Джерело відео: youtube.com/@ridni.community

Згодом команда фонду  спільно з Львівською міською радою та Службою у справах дітей створили Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні». Там тимчасово можуть перебувати діти, які залишились без батьківського піклування, діти-сироти та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах. Водночас фахівці центру працюють з батьками та опікунами, допомагаючи подолати складні життєві обставини. Щоб діти могли якнайшвидше повернутися в родину.

«Пишаємось, що за три роки роботи нашого центру у свої біологічні сім’ї повернулось 183 дитини», – розповідає Мар`яна.

У 2020 році БФ «Рідні» спільно з 24 каналом втілили медіа-проєкт. На телеканалі та на сайті медіа розповіли 20 історій усиновлення, щоби надихнути людей «народжувати дітей і серцем».

«Кожен з учасників нашого проєкту зважився на відповідальний крок – стати батьками для дітей-сиріт, створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу. У межах ініціативи глядачі могли познайомитися з дітьми, які чекають на свою родину, й отримати консультацію щодо усиновлення. Завдяки проєкту п’ятеро дітей знайшли своїх рідних і тепер зростають у безпеці», – розповідає Мар`яна.

Щоб підтримати батьків, «Рідні» створили батьківський клуб «Ковдра для мами», де ведуча мама-усиновителька ділилася своїм досвідом. У групі учасники могли отмати нові знання, наповнитись емоційним ресурсом і проконсультувалися з психологами фонду. 

До повномасштабного вторгнення благодійний фонд за участю благодійників, партнерів і волонтерів вдалося втілити понад 2000 масштабних освітніх, культурних, соціальних проєктів та ініціатив, спрямованих на всебічну підтримку сімей і дітей.

«Нас надихає історія нашого підопічного Назара Криська, який підлітком пройшов у нас профорієнтаційну програму “Мрій та дій”. Отримав можливість  закінчити курси водіння і зараз в дорослому віці зміг знайти роботу водієм і працює в задоволення. Також ми розчулені його вчинком, адже на початку війни він передав свій планшет на потреби ЗСУ і зараз часто допомагає, волонтерить та доставляє гуманітарну допомогу. Радіємо, що вдалося підтримати його», – розповідає Мар`яна.

Екстрене реагування на виклики безпеки 

2022 рік приніс багато викликів та став випробуванням для всіх українців, зокрема, і для «Рідних». Команді фонду вдалося адаптуватися до нових реалій, налагодити роботу та розширити мережу українських та іноземних партнерств задля підтримки і захисту дітей. Діяльність поширили на Київську та житомирських областей, а також розпочали підтримку сімей вимушених переселенців. 

«За підтримки Streetchild  ми проводимо річну ресурсно-тренінгову програму “Радіти знову – Сила гри”. Її основна мета – забезпечити навичками, підтримкою й ресурсами фахівців, які залучені в психосоціальний супровід дітей у часи війни. Щоби відновити внутрішні ресурси освітян і фахівців, проводять різноманітні тренінги, навчання, конференції та ретрити. Тисячі фахівців по всій Україні отримали цінні знання та досвід, опанували нові методики та успішно застосовують їх на практиці», – ділиться Мар`яна.
Також впродовж 2022 року психологи  «Рідних» проводили групи підтримки волонтерів, соціальних працівників та усіх дотичних професій, які працюють з дітьми, а також групи підтримки по втратах для дітей та батьків. 

Мар’яна радить членам Мережі та усім зацікавленим ознайомитись з їх унікальними продуктами для відновлення психосоціального стану дітей: 

– психологічна гра «РаДіти Разом»:  

–  психологічна гра «Хвилялька»;

– набір матеріалів пальчиковий театр «Планета Ridni».  

Нові проєкти та досягнення 

Торік БФ «Рідні» спільно з ЮНІСЕФ почали впроваджувати  проєкт «Посилення спроможності громад задля благополуччя дітей». Діяльність благодійного фонду поширилась на Львівську, Івано-Франківську, Волинську та Закарпатську області. 

«Основними напрямами нашої роботи у цьому проєкті є психологічна і соціальна підтримка сімей з дітьми, які потребують допомоги, а також популяризація патронату та сімейних форм виховання – усиновлення, прийомних сімей, опіки та піклування, дитячих будинків сімейного типу. Докладаємо зусиль, аби кожна дитина, яка зростає без рідних, потрапила у люблячу родину», – розповідає Мар`яна.

Фонд запустив свою «гарячу лінію» з питань усиновлення та сімейних форм влаштування: 0 800 300 484. Також за цим номером можуть звертатись і ті, хто потребує психологічної підтримки.   

«Мріємо, що у кожної дитини буде своя сім’я. Будь-яка дитина повинна жити в родині або в середовищі, наближеному до сімейного. Інституційні заклади мають бути закриті», – ділиться Мар`яна.

Загалом, з 2012 року команда благодійного фонду «Рідні» надала освітню та психологічну підтримку понад 100 тисяч сім’ям та дітям, у 15 областях України від організації роздали 250 тисяч кілограмів гуманітарної допомоги. Також близько 10 тисяч фахівців по всій Україні здобули цінні знання для роботи з дітьми. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору