Дата публікації:

Денний догляд: що входить у послугу, хто та де може її отримати  

У кожній громаді мають створити базові соціальні послуги згідно з Законом України «Про соціальні послуги» та Наказу Міністерства соціальної політики «Про затвердження Державного стандарту денного догляду». Серед них – денний догляд для дітей з інвалідністю. Такою послугою також можуть скористатись і діти внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та родини у складних життєвих обставинах (СЖО). 

«Послуга денного догляду – дуже корисна для батьків, які мають дітей з інвалідністю, чи родин, які перебувають в складних життєвих обставинах. Особливо, коли постає питання з ким та де залишити дитину на певний час, де про дитину подбають інші дорослі, які будуть професійно й емпатійно ставитися до неї, – розповідає Світлана Забава, експертка із захисту дитини для супервізій Української мережі за права дитини,  –  Центри денного догляду відкривають у громадах по всій країні. Там дитина може набути  навички самостійного життя та самообслуговування. Також подібна послуга допоможе запобігти вигоранню батьків. Загалом, збільшується вірогідність того, що діти залишаться в люблячих родинах, а не в інституційних закладах». 

Що може входить у послугу денного догляду для дітей з інвалідністю?

Послуга денного догляду – це по суті альтернатива інтернатам. Фахівці соціальної служби та залучені спеціалісти допомагають дітям у соціалізації, розвивають їх життєві та професійні навички. А батьки в цей час можуть працювати чи займатись особистими справами.  

Відео створене ГО «Родина для осіб з інвалідністю» за підтримки Міністерства соціальної політики України та Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю 

У послугу денного догляду в залежності від потреб дитини можуть включати: 

  • фізичну реабілітацію дитини; 
  • заняття з психологом; 
  • розвиток навичок самостійного життя; 
  • організацію культурних та мистецьких заходів; 
  • оздоровчу та рекреаційну діяльність; 
  • заходи з формування трудових та професійних навичок, тощо. 

Під час занять діти можуть грати та спілкуватись. Для них фахівці  можуть організовувати спільні заняття та прогулянки, кулінарні майстер-класи та інші активності. 

Як отримати послугу та хто може на неї розраховувати? 

Спершу потрібно оцінити потреби дитини та загалом визначити, чи потрібна саме ця послуга. У цьому допоможуть фахівці з соціальної роботи та психологи. 

Згідно з законом, цю послугу мають надавати: 

  • дітям з інвалідністю, які мають фізичні, сенсорні порушення;
  • дітям вразливої категорії населення: сім’ї з дітьми у складних життєвих обставинах та ті, що живуть з ВІЛ;
  • дітям з когнітивними розладами психіки та/або інтелектуальними та/або психічними розладами.

Ось орієнтовний пакет документів, що потрібно буде підготувати: 

  • документи, що посвідчують особу батьків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка ВПО (за наявності);
  • індивідуальна програма розвитку, якщо дитина має інвалідність.

Де надають послугу? 

Ці та інші соціальні послуги мають надавати  в місцевому Управлінні соціального захисту населення. Туди можна звернутись з результатами оцінки потреб, де вказано, що дитина потребує послуги денного догляду

Якщо такої послуги немає у громаді – потрібно звернутися до фахівця із соціальної роботи в Центр надання соціальних послуг (може ще називатися Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді), який має зробити оцінку потреб сім’ї.

Зараз послуга денного догляду є на Дитячій точці СПІЛЬНО при Київському міському центрі реабілітації дітей з інвалідністю, якою опікується громадська організація «Соціальна Синергія». Тривалість – до 4 годин на день. 

«Як тільки послуга запрацювала, ми розіслали повідомлення усім своїм бенефіціарам. Для багатьох батьків це дуже актуальна послуга, тому ми проводимо відбір, кому послугою потрібно скористатися якнайшвидше, бо охочих дуже багато. Батьки приходять на точку і обговорюють з фахівцями в який час зручніше приводити дітей. Одна мама проходила обстеження у лікарні і дитина до нас приходила кожного дня. Ми націлюємо батьків, щоб цією послугою користувалися хоча б 3 дні у тиждень, бо хочеться прийняти всіх дітей, а місць не так і багато. Зараз у нас одночасно 8 дітей віком від 4 до 11 років», — ділиться Світлана Колєснікова, психологиня точки СПІЛЬНО.

Також у Пирятині (Полтавська область) наш партнер у проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги Громадська організація «Всеукраїнська організація “КЛАС”» разом із Пирятинською громадою зараз працює над розвитком цієї послуги.  Крім цього, послуга денного догляду буде впроваджена у Павлограді (Дніпропетровська область) в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

Ще послуги денного догляду надають у: 

Важливо: це не вичерпний перелік місць, де родини можуть отримати послуги денного догляду.  

Рекомендації по організації послуги в громаді можете дізнатись у записі вебінарі  СПІЛЬНО: «Створення соціальних послуг для сімей з дітьми як умова соціального розвитку громад». 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору