Дата публікації:

“Для нас важливий добробут всієї сім’ї, тому ми працюємо з усіма її членами”, — Олена Лещенко, кейс-менеджерка “Шлях додому”

Працюючи над поверненням дітей з росії та тимчасово окупованих територій України, ми особливу увагу приділяємо роботі з дітьми та їх сім’ями після возз’єднання. Адже їхня адаптація до буденного життя є невіддільною частиною відновлення психоемоційного стану. 

І тут на допомогу проходять наші кейс-менеджери — фахівці, які супроводжують сім’ю, консультують та надають соціальні послуги. Олена Лещенко, кейс-менеджерка проєкту “Шлях додому” розповідає про особливості своєї роботи.

Кейс-менеджмент (ведення випадку) — це найкраща технологія соціальної роботи відповідно до якої фахівець  у співпраці з особою/сім’єю/за участі дитини оцінює їх потреби і планує надання необхідних соціальних послуг, організовує і координує процес їх отримання, проводить моніторинг і оцінку впливу. 

Загальна схема кейс-менеджменту передбачає роботу кейс-менеджера з клієнтом у шість етапів:

  • Встановлення контакту та базовий аналіз. Кейс-менеджер знайомиться з клієнтом, визначає його базові потреби
  • Збір інформації та визначення потреб. Кейс-менеджер досліджує проблеми та потреби клієнта в різних сферах, роз’яснює шляхи їх розв’язання та визначає ресурси для інтеграції в середовище.
  • Планування заходів. Розробляється спільний план роботи, визначаються послуги, цілі та завдання, укладається угода.
  • Реалізація плану та моніторинг. Здійснюється реалізація з обов’язковим моніторингом через звіти та візити для просліджування якості виконання поставлених цілей.
  • Перегляд та оцінювання результатів. Кейс-менеджер визначає успішність роботи, задоволеність клієнта та готовність закінчити стосунки. 
  • Закінчення роботи. Кейс закривається, коли допомога вже не потрібна клієнту. 

Випадок відкривається, якщо родині недостатньо отримати одну послугу та                  консультацію. Якщо ми бачимо, що на вирішення потреби необхідно більше часу, то ми відкриваємо кейс, здійснюємо оцінку потреб. Тоді на підставі здійсненої оцінки робимо планування разом з родиною, щоб кейс-менеджер враховував інтереси та бажання отримувача послуг. Це має бути робота у партнерстві. Важливо пояснювати зрозумілою мовою всі процедури, які ми робимо. Клієнт має розуміти, що це буде спільна праця з однаковим рівнем відповідальності та об’ємом”, — ділиться Олена.

За державним стандартом ведення випадку триває 6-12 місяців. У проєкті “Шлях додому” фахівці працюють відповідно до міжнародного стандарту, тому на планомірну інтенсивну роботу з родиною потрібно близько 3 місяців. 

Під час супроводу надається психосоціальна підтримка, гуманітарна, матеріальна та юридична допомога, а також інформаційні, консультаційні послуги та послуги з адаптації, медіації, допомога в пошуку житла, підвищення рівня батьківських знань та навичок.

У проєкті “Шлях додому”  ми працюємо у синергії з державними структурами. Для нас це є помічним ресурсом, бо вони мають більший функціонал в плані повноважень та вирішення тих чи інших питань”,  — розповідає Олена. 

Коли супровід закривається, кейс-менеджер готує лист на службу у справах дітей по місцю перебування дитини, щоб надалі фахівці служби певний період тримали родину у полі зору і за потреби могли вчасно відреагувати на нові запити від неї. 

— Чи буває у проєкті, що сім’ю не треба брати під супровід?

“З першого погляду здається, що з родиною все ок, але коли починаєш працювати, то розумієш, що можуть бути проблеми з соціальною адаптацією, юридичні питання щодо оформлення статусу дитини, прилаштування її у садок, школу. Я також допомагаю скласти резюме, раджу сайти з пошуком роботи та шукаю вакансії для батьків дітей, яких ми повертаємо у межах проєкту. Роблю перенаправлення у Центри зайнятості. 

Для нас важливий добробут всієї сім’ї (щоб вона могла самостійно функціонувати і долати перешкоди), тому ми працюємо з усіма її членами. Підсилюємо батьківський потенціал — це актуально для всіх сімей, особливо, якщо вони довго були у розлуці зі своїми дітьми. Ми говоримо про позитивне виховання без насилля. Пояснюємо, на якому життєвому етапі має бути задоволена конкретна потреба дитини, якими є особливості розвитку дитини відповідно до віку”, — підсумовує Олена.

===

«Шлях додому» – проєкт, спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини, Офіс Омбудсмана України.

Долучайтеся до проєкту «Шлях додому» і Ви – зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС на цій сторінці:

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору