Дата публікації:

Діти та війна. Допомога дітям під час війни.

Повномасштабна війна — це сильна подія, яка травмує психіку людей через різні фактори. Війна впливає на всіх, ніхто не може бути нейтральним, спокійним і знаходитися у стані медитації та відсторонення. Кожна людина реагує на події в міру своєї стресостійкості, типу нервової системи, шкали власних цінностей. Зазвичай війна у житті кожної людини залишає по собі психологічну травму — реакцію людини на подію чи серію подій, що несуть загрозу психологічній та/або фізичній цілісності людини. 

Психіка дитини особливо вразлива до травматичних подій, і як допомогти дітям під час війни нам розповіла Ірина Сухова під час вебінару “Діти та війна. Допомога дітям під час війни”, який відбувся 31 травня 2023 року в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

Загальні рекомендації батькам під час травматичних ситуацій:

  • Створіть безпечний простір для дітей, незважаючи чи це малюки, чи підлітки. Бути поруч та часто обнімати, говорити як сильно Ви любите своїх дітей. Співати колискові, грати улюблені ігри, проводити корисно разом час, дбати про фізичні потреби дитини, розмовляти. 
  • Підтримуйте або створіть сімейні ритуали: разом робити щось прикладне (готувати їжу, ліпити, малювати). Разом складати плани на день, на майбутнє, обговорювати чого хочеться.
  • Говоріть з дитиною про війну і переживання, але слідкувати за своїм мовленням. Краще уникати таких фраз як: “нічого страшного”, “все пройде”, “не плач, ти ж чоловік”, “купимо тобі нове”, “я тебе попереджала не робити так”, “ти все зіпсував(ла)”.
  • Використовуйте лікувальні слова: “я тут, я з тобою”, “все позаду”, “зараз тобі нічого не загрожує”, “я тобі допоможу”, “я тебе люблю”, “разом ми впораємося”. Говорити потрібно спокійно, щоб дитина почувалася комфортно.
  • Будьте відвертими з дітьми, бо вони все розуміють і хочуть, щоб з ними були чесними. Говоріть правду про війну відповідно до віку дитини. Ставте відкриті питання, запитуйте чого дитина боїться, чому вона сумує. Наприклад, дитина може запитати “а якщо наш будинок впаде?”, “а тато може загинути на війні?” тощо. Не бійтеся цих запитань, вони дають можливість проговорити те, що дитину хвилює. Дозволяйте проявляти емоції собі та дітям, плачте, приймайте почуття та допомагайте дітям їх зрозуміти. 
  • Якщо у родині загинув хтось з рідних дитини, то будьте відвертими та розкажіть правду про втрату, але говоріть так, щоб не налякати дитину своїми емоціями. Якщо емоцій забагато, то дитина злякається емоцій більше ніж самої інформації. Якщо Вам важко, то попросіть когось бути поруч, щоб підтримувати бесіду з дитиною. 

Застосування цих рекомендацій допоможе Вашій дитині легше сприймати та реагувати на нинішні події в Україні.

Знайти більше інформації про те, як допомогти дитині під час війни, які вправи та ігри можна виконувати для поліпшення емоційного стану дитини, можна переглянувши вебінар.


Щиро дякуємо пані Ірині за співпрацю та цінні поради. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору