Дата публікації:

«За два роки ми допомогли понад  2 млн людей,  900 тисяч серед них – діти», –  Катерина Литвиненко,  Save the Children in Ukraine

Міжнародну гуманітарну організацію Save the Children заснували у Британії у 1919 році після Першої світової війни, щоб підтримати та захистити дітей. Вагома частина її роботи по світі спрямована на освітні проєкти, які допомагають дітям розвиватись та жити повноцінне життя. З початком війни в Україні в 2014 році організація відкрила представництво і в нашій країні. А у 2023 році – представництво стало частиною  громадської спілки «Українська мережа за права дитини».      

Ми поговорили зі старшою радницею з питань політик та адвокації представництва Save the Children in Ukraine Катериною Литвиненко. Розпитали, як команда організації допомагає українцям сьогодні, які виклики вони долають та які приклади надихають їх команду.  

Зростання допомоги та масштабування – реакція на нові виклики 

У 2014 році Save the Children відкрили два офіси в Донецькій області. Саме на східній Україні почалась робота української команди. Основними напрямками була освіта та гуманітарна підтримка. 

«Ми надавали підтримку сім’ям, щоб діти могли продовжувати навчатись. Також допомагали закрити базові потреби у їжі, грошах, різних речах, щоб допомогли родинам пережити зиму», – розповідає Катерина.  

Для реагування на нові виклики, у 2022 році організація масштабувалась у рази. Save the Children відкрили вже шість офісів в різних куточках України, команда з 30 збільшилась до 340 людей. Додались й напрямки підтримки людей, що допомагають втілити 25 партнерів організації.  

«Наша команда, як і в інших громадських організаціях, працює заради добробуту дітей. Нас дуже мотивує результат нашої роботи, коли ми бачимо, що реально змогли підтримати інших у цей важкий час», – розповідає Катерина.  

Освіта: шелтери та укриття 

«Серце» роботи представництв Save the Children в різних країнах світу – тема освіти. І український офіс продовжив розвивати цей напрямок. За останні два роки освітній сервіс отримали понад 100 тисяч дітей.  

«Ми будуємо шелтери в школах чи дитячих садочках, щоб діти продовжили їх відвідувати. А у громадах, де навчання тільки онлайн – створюємо цифрові освітні центри.Туди можуть приходити діти  різного віку, виконувати домашнє завдання, грати. Там є у доступі гаджети, через які можна під’єднатись до онлайн-уроків. Та головне, що діти можуть спілкуватись та бути разом у безпечному просторі», – розповідає Катерина. 

Зараз працюють 85 цифрових освітніх центрів по всій території України, якими користуються понад 200 тисяч дітей. Ними користуються мешканці громади та вимушено переміщені особи, які потребують додаткових сервісів. 

Фото: Save the Children in Ukraine

Кейс: Центр цифрового навчання 

Раніше 4-річна Юлія (імена в історії змінені) жила в Харківській області разом зі сестрою, 7-річною Софією, матір’ю Ольгою, татом, бабусею і дідусем. Коли почалося повномасштабне вторгнення, сім’я вирішила залишити свій дім і переїхати до Полтавської області. Наразі вони не розглядають можливість повернутися додому через постійні обстріли в Харкові. Та й навчатися у місті можна лише онлайн. 

«Коли ми виїжджали, в Харкові ще не лунали повітряні сирени. Вони [системи повітряних сигналів] просто ще не були встановлені. Коли ми приїхали сюди й просто гуляли по нашому району, ми опинилися біля вежі сирени. І вона увімкнулася! Юлія стояла там і почала тремтіти від страху. Вона не розуміла, що це таке. Раніше вона говорила про вибухи, як кроки велетнів. Ось так ми придумали історію… Що є велетні, і вони приходять, бо хочуть жити в нашому місті. Повітряна сирена виганяє їх», – розповідає Ольга про їх адаптацію до життя в Полтавській області.

У травні 2022 року дівчатка почали відвідувати бібліотеку, а через рік сім’я дізналася, що недалеко відкриється Центр цифрового навчання. Ольга одразу записала своїх дітей на заняття.

«Вони активні дівчатка. Звісно, їм це буде цікаво. Часто я тут з ними [під час занять]. Це [відвідування Центру цифрового навчання] дає їм спілкування, дає знання та досвід», – розповідає Ольга. 

Фото: Save the Children in Ukraine

Окрім цього, у сільрадах, бібліотеках та інших муніципальних локаціях громад Save the Children відкрили 25 ком’юніті-центрів Child-friendly spaces, в яких наші спеціалісти надають підтримку дітям, молоді, сім’ям. Ближче до зони бойових дій такі простори відкривають в укриттях.

Також для вчителів в громадах проводять тренінги з ментального здоров’я. Так вчителі можуть отримати психологічну підтримку, а також навички, що надалі дозволять якісніше допомагати дітям в ці складні часи.   

Кейс: центри ZELO

Харків –  одне з міст, найбільше постраждалих від війни. Зараз немає шкіл, які б навчали дітей офлайн, оскільки щодня місто перебуває під обстрілом. Центри ZELO – це простори, дружні до дітей, де проводяться рекреаційні та розвивальні заходи, такі як мистецтво, шахи, гімнастика та вивчення мов. Психосоціальна підтримка також включена в кожний урок. Все спрямовано на створення безпечного та підтримувального середовища, де діти можуть вчитися, грати та спілкуватися.

У Харківській області існують 4 стаціонарних та 4 мобільні пункти ZELO, що розташовані в районі сильних обстрілів та бойових дій. Заходи фінансуються за підтримки Save the Children, яка допомагає партнерській організації. Загалом програмою було охоплено 1322 дитини.

Гуманітарна підтримка та фінансова допомога   

За підрахунками аналітиків організації, на початку 2024 року 7,3 млн людей по усій країні потребують базової підтримки. А рівень бідності в Україні зріс у п’ять разів з  початку повномасштабного вторгнення. Тому у Save the Children запроваджена програма фінансової та гуманітарної допомоги. У  2022-2023 роках від організації видали 53 млн доларів сім’ям, які були вимушені переїхати або їхні домівки були зруйновані. Кошти готівкою отримали близько 120 тисяч людей. 

«Працюючи з людьми по всій території України, ми розуміємо, що для них “живі” гроші – це найважливіше. Готівка допомагає перекривати нагальні потреби. Нашу допомогу можна витратити саме на те, що сім’ям найважливіше – на паливо, їжу, одяг для дітей тощо», – розповідає Катерина. 

Фото: Save the Children in Ukraine

Програма грошової підтримки працює по всій території України. Команда Save the Children часто виїжджає на місця, де після ракетних обстрілів багато постраждалих. Для людей крім грошей, привозять воду, їжу та інші речі першої потреби.  

«Один із важливих аспектів нашої роботи – розвиток економічного потенціалу сімей.  Наприклад, у Миколаївській та Херсонській областях ми підтримуємо малий бізнес та фермерів. Можемо допомогти купити тварин, які загинули під час ведення бойових дій. Чи надати грант, щоб мотивувати підприємців», – розповідає Катерина. 

Кейс: як фінансова допомога підтримує родину   

Назару (імена в історії були змінені), 12 років, він живе зі своїм однорічним братом Микитою, матір’ю та бабусею Лідією. Їхню квартиру пошкодило внаслідок ракетного удару у серпні 2023 року. 

Назар з бабусею Лідією та братом Микитою. Фото Save the Children in Ukraine

У момент обстрілу бабуся гуляла з молодшим онуком та своїм тілом прикривала візочок, щоб уберегти дитину. А старший Назар був у торговому центрі зі своїм другом. Пам’ятає, як він біг під час вибуху по розбитому склі. 

Через кілька днів після нападу родина зареєструвалася для отримання грошової допомоги від Save the Children і отримала виплату у розмірі 550 доларів (19 800 гривень). Ці кошти допомогли їм відновити свою квартиру.

Адвокація та стратегічні напрямки 

Катерина зазначає, що Save of Children приділяє увагу й адвокації прав дитини на національному та міжнародному рівнях.    

«Наша команда адвокатує вимоги дотримання міжнародного гуманітарного права під час ведення бойових дій. Йдеться про доступ до територій, де ми маємо надавати дітям допомогу, гуманітарна підтримка сімей. А також це і про те, що усі діти мають рости в родинах», – розповідає Катерина. 

Зокрема, за підтримки Save of Children Українська мережа за права дитини втілює проєкт  «ШЛЯХ ДОДОМУ» та повертає дітей з депортації рф і тимчасово окупованих територій України. Завдяки зусиллям нашої команди від початку широкомасштабного вторгнення на територію вільної України з росії й тимчасово окупованих територій повернулося 173 дитини.

«Загалом, за два роки ми допомогли  2 180 000 людям, серед них не менше ніж 900 тисяч – діти», – ділиться Катерина. 

У планах Save the Children in Ukraine залишається адвокаційна робота по двох великих напрямках: гуманітарна допомога та робота з підтримки реформ, євроінтеграції та інших більш стратегічних питань. 

Фото: Save the Children in Ukraine

«Наразі актуальна робота з подоланням та попередженням бідності – це довгострокова тема, що складається з багато різних аспектів. Потребують ресурсів вразливі категорії людей. Зокрема, сім’ї, які мають декількох дітей, а сім’ї в яких більше 3 дітей вважаються одними з найвразливіших», – розповідає Катерина. 

У Save the Children в більше ніж 115 країнах працює близько 25 тисяч людей. До України для надання підтримки команді приїжджають колеги Катерини. Ми спитали її, що іноземців найбільше вразило в українській команді організації? 

«У нас є українські колеги, які працюють в гуманітарній сфері з 2014 року. Працювали в східних областях України та досі продовжують допомагати людям. Що дуже круто, у них багато досвіду. Також у команді багато людей, які прийшли з бізнесу, державних установ, громадянського суспільства та інших сфер. Разом з тим, ми усі згуртовані навколо нашої роботи зараз. Таке різноманіття спеціалістів посилює команду. А наших іноземних колег дуже вражає цей контраст, адже вони звикли бачити здебільшого команди саме з гуманітарним досвідом, які працюють в інших країнах», – ділиться Катерина. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору