Дата публікації:

Меморандум про співпрацю з «Медійною ініціативою за права людини» посилює можливості проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ»

Українська мережа за права дитини підписала Меморандум про співпрацю з правозахисною організацією Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) у справі повернення дітей, переміщених в рф або на непідконтрольні уряду України території. Це значно посилить можливості проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ».

В документі відзначається, що захист дітей та забезпечення їх прав є важливим напрямком нашої спільної діяльності.

«Ми будемо спільно документувати випадки переміщення та повернення дітей, створювати спільну базу даних й готові сприяти висвітленню цієї теми та її окремих випадків», –

говорить координаторка напрямів МІПЛ Тетяна Катриченко. –

В дитячій темі найважливіша й першочергова складова – правильно задокументувати розповідь батьків/офіційних представників повернених дітей, взяти у них усі необхідні згоди на поширення інформації, щоби потім це опитування могло бути корисним для українських та міжнародних правоохоронних, слідчих органів, які розслідують воєнні злочини війни росії проти України».

Колеги з МІПЛ планують також проводити журналістські розслідування – як в межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ», так і щодо випадків повернення, які сталися раніше.

«Зокрема, потрібно розслідувати шляхи вивозу дітей на непідконтрольні уряду України території. Ці випадки не розглядає Міжнародний кримінальний суд, бо вони не є депортацією, а є насильницьким переміщенням, але для України це дуже важлива тема.

Так само у фокусі нашої уваги будуть випадки вивезення дітей не лише після 24 лютого 2022 року, а можливо, і напередодні широкомасштабної війни. Багато з цих дітей фізично не мали навіть свідоцтва про народження держави Україна, але Україна їх вважає своїми громадянами», – пояснює Тетяна.

Серед основних напрямків співробітництва за Меморандумом – здійснення, зокрема, таких заходів:

  • взаємний обмін інформацією про дітей, які потребують захисту;
  • документування злочинів, скоєних проти дітей під час повномасштабного вторгнення;
  • пошук дітей, що були вивезені до рф, на непідконтрольні уряду України території та до інших країн;
  • возз’єднання сімей, в тому числі юридичний супровід;
  • проведення досліджень;
  • створення методичних продуктів тощо.

Від моменту створення в 2016 році основною діяльністю МІПЛ були журналістські розслідування порушень прав людини з подальшим адвокаційним супроводом справ.

Сьогодні МІПЛ поєднує моніторинг і документування порушень прав людини у зв’язку зі збройною агресією РФ, висвітлення, розслідування окремих епізодів, аналіз зібраних даних та адвокаційні активності. Причому для команди важливо не лише говорити про проблеми порушень прав людини в окупації та зоні бойових дій, а передусім впливати на їх вирішення та сприяти суспільному резонансу.

В колі уваги правозахисників та журналістів були здебільшого дорослі, права яких було порушено: військовополонені, жертви насильницького зникнення, дослідження «квазіправової системи, яка утворилась на окупованих територіях».

А з січня 2023 року МІПЛ займається також правовими питаннями постраждалих внаслідок війни дітей. Розповідає Тетяна Катриченко:

«Під час наших адвокаційних поїздок в Європу й США наші партнери й експерти ставили запитання і щодо дитячої теми. Ми не могли знайти адекватні відповіді на наші запитання [у відповідальних чиновників], тому зайшли в цю тему, щоб почати все з’ясовувати спочатку, тобто з опитувань батьків переміщених і повернених дітей і документування цих випадків».

= = =

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDSМедійна ініціатива за права людини.

Тисніть кнопку   ПІДТРИМАТИ НАС – долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ»: зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Шлях додому

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору