Дата публікації:

Найпоширеніші міфи про дисципліну у вихованні дітей.

Чи все батьки знають про виховання дітей? Чи правильні їхні методи та як вони впливають на подальше життя дитини? Відповідь на ці питання ми дізналися на вебінарі “Діти та дисципліна: як встановити межі”, який відбувся 24 травня 2023 року в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги. Дякуємо лекторці Наталії Строєвій за змістовну лекцію та слушні поради.

Пропонуємо розглянути найпоширеніші міфи про виховання дітей:

МІФ №1. Діти повинні бути навченні підкорятися (“слухатися”) і фізичне покарання є необхідним для досягнення цієї мети.

Дитина не хоче, щоб на неї кричали чи карали фізично, але хоче поводитися так, як їй подобається. У результаті до дитини приходить розуміння, що потрібно від батьків/опікунів просто приховувати небажану для них поведінку. Дитина вчиться прилаштовуватися та обманювати, бо не довіряє своїм батькам/опікунам.

МІФ №2. Легкі стусани та шльопання допомагають контролювати дитину і при цьому не завдають їй жодної шкоди.

Батьки або особи, що їх замінюють мають пам’ятати, що навіть “легкі”, на їхню думку, стусани, можуть призвести до струсу мозку, зміщення шийних хребців тощо. 

Побиття, стусани, шльопання окрім фізичних наслідків мають негативний психологічний вплив на дитину: принижують її, формують невірне уявлення про кордони свого тіла та тіла іншої людини.

Діти, яких б’ють, з легкістю б’ють інших 💔

МІФ №3. Мене виховували у жорстоких умовах, застосовуючи фізичну силу, але я виріс – (ла) гідною людиною. 

Батьки часто б’ють своїх дітей, бо вони були самі биті у дитинстві. Дорослі люди навіть виправдовують своїх батьків, думаючи, що вони заслуговували на фізичне покарання, коли були дітьми. Лекторка радить порозмірковувати чи буде зараз доросла людина любити того та довіряти тому, хто її б’є та ображає? Чи могли б люди, до яких застосовували фізичну силу, вирости гіршими людьми, якби до них застосовували інші методи виховання?

МІФ №4. Іноді просто необхідно підвищити голос, щоб дитина Вас почула. 

Деякі батьки використовують крик як спосіб показати як діяти, коли тебе не чують або не виконують те, що ти хочеш. З часом дитина чує лише тоді, коли на неї кричать, а згодом взагалі звикає і перестає реагувати на крик. Також діти починають застосовувати крик щоб задовольнити якісь свої потреби чи висловити невдоволення.

Дотримуйтеся основних принципів виховання, щоб Ваші стосунки з дитиною були гармонійними:

  • Не порушуйте права дитини — фізичне та психологічне насильство є неприпустимим.
  • Не порушуйте задоволення базових потреб — не можна карати сном, позбавленням їжі або ж змушувати їсти.
  • Не принижуйте дитину, не применшуйте її досягнення та здобутки.

Для кращого розуміння як відрізнити покарання від жорстокого поводження з дитиною перегляньте наш вебінар.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору