Дата публікації:

Навчальний візит українських фахівців до Республіки Молдова: досвід реформи у сфері охорони дитинства

Наприкінці березня представники ГС «Українська мережа за права дитини» взяли участь у навчальному візиті «Трансформація інтернатних закладів та просування реформ у сфері охорони дитинства». Захід відбувся завдяки підтримці міжнародного фонду Lumos, українське представництво якого входить до УМПД. 

«У 2014 році в Республіці Молдова було 67 інтернатних закладів. Станом на сьогодні ще функціонує близько десятка, але й вони знаходяться в процесі трансформації, – ділиться Оксана Лікаркіна, психологиня та супервізор УМПД, – Акцент роблять на допомозі дітям з інвалідністю та особливими освітніми потребами (ООП) в громадах, а це комплекс освітніх соціальних, медичних послуг».

Передувало реформі дослідження. У ньому вивчили потреби кожної дитини, визначили які послуги в громадах треба створити, оцінили кадровий склад закладів і його потенціал для зміни системи освіти та посилення інклюзії. Освітнім закладам стало вигідно розвивати доступність освітнього процесу: під час реформи, кошти, які витрачалися на утримання закладів були перенаправлені в громади, а після  – гроші стали «ходити за дитиною».  

«Увага приділялася поверненню дитини в сім’ю та недопущення потрапляння її в інтернат. Також докладали зусилля, щоб діти з ООП навчалися разом зі своїми однолітками і у садочку, і у школі. Таким чином, сьогодні батькам не потрібно робити вибір в який освітній заклад піде навчатися дитина, бо він на користь звичайного закладу освіти», – розповідає Оксана. 

Учасники  навчального візиту у Республіці Молдова побачили на власні очі як працює модель запобігання потрапляння дітей в заклади інституційного догляду. У розробці та впроваджені цієї моделі брали участь міжнародні організації, зокрема Lumos Foundation. Тепер цей процес за підтримки міжнародних організацій відбувається в Україні.

«У місті Флорешти нам показали як працює система раннього втручання. У місті Яловень ми побачили надання освітніх послуг дітям з ООП в дошкільному закладі і як ці діти потім переходять до школи, що фактично через дорогу. Колектив школи вже готовий і розуміє які діти прийдуть до закладу у перший клас, педагоги готові продовжувати підтримувати найсильніші сторони дитини і допомагати дитині через додаткові послуги психопедагогів», – розповідає Оксана.  

Директор БО «БФ “Люмос Україна”» Ярослав Лагута підкреслив, що місія подібних заходів та їх організації полягає в тому, щоб підтримати Україну у вивченні найкращих практик країн, які розвивають систему догляду дітей. 

«Маємо застосувати цей досвід в процесі реформ, які зараз здійснює Уряд України у надскладні для нашої держави часи», – додав Ярослав Лагута.

Навчальний візит проходив в межах проєкту «Розроблення концепції трансформації спеціальної освіти в умовах кризи в Україні», що реалізовується Міністерством освіти і науки України за ініціативи радниці-уповноваженої Президента України Дар’ї Герасимчук, та за підтримки БО «БФ “Люмос Україна”» 

Читайте також про замітки зі стаді-туру Польщею, де представники УМПД вивчали досвід виховання дітей-сиріт поза сім’єю. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору