Дата публікації:

рф порушує щонайменше 10 статей Конвенції ООН про права дитини

Про факти порушення росією Конвенції ООН про права дитини та інших норм міжнародного законодавства написали у тематичному поданні до засідання 95-ої сесії Комітету з питань прав дитини. Зауваження підготували експерти Регіонального центру прав людини (RCHR) спільно з ГС «Українська мережа за права дитини» (УМПД) та іншими правозахисними організаціями. 

Документ надіслали 12 грудня 2023 року. В ньому врахували порушення, що відбулись до та після повномасштабного вторгнення. 

«Сконцентрували свою увагу на депортаціях, примусовому переміщенні, невиправданій затримці в репатріації та політичній індоктринації. Такими діями рф порушує відповідні зобов’язання за Конвенцією ООН про права дитини, зокрема статті 3, 8, 9, 10, 12, 13, 20, 21, 29 і 30. Ці порушення є наслідком невиконання росією відповідних норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, статті 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 74 і 78 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій», – зазначила Катерина Рашевська, експертка RCHR.

Серед усіх подань неурядових організацій лише два – українські. Регіональний центр прав людини (RCHR) спільно з іншими фахівцями порекомендували Комітету:

1) включити до своєї доповіді за результатами розгляду зведених звітів рф інформацію про порушення прав дітей на окупованих територіях України, надавши їм належну правову оцінку;

2) засудити масштабні та систематичні порушення прав дитини з боку росії на окупованих територіях України;

3) сприяти забезпеченню виконання рф її зобов’язань за Конвенцією щодо дітей на окупованих територіях України, зокрема рекомендувати всебічне висвітлення ситуації з правами дитини на окупованих територіях у щорічній доповіді Спеціального представника Генерального секретаря з питань дітей і збройних конфліктів;

4) рекомендувати Генеральній Асамблеї звернутися до Генерального секретаря з проханням провести від її імені дослідження становища українських дітей, депортованих і примусово переміщених росією з 2014 року;

5) підтримати концепцію єдиного механізму повернення депортованих та примусово переміщених українських дітей, розроблену Регіональним центром прав людини, та надати відповідні рекомендації російській федерації.

З поданням можна ознайомитися на сайті tbinternet.ohchr.org

Наступний етап – усні слухання в січні. 

Нагадуємо, що 15 грудня у Парижі відбулось засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, де обговорювали проблему повернення депортованих та незаконно переміщених українських дітей. Дар‘я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» та програмна директорка МБО «БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна» представляла на заході Мережу і 33 її організації. 

Фото: unicef.org

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору