Дата публікації:

Робота Дитячої точки СПІЛЬНО та мобільної команди у Пирятині

Продовжуємо розповідати Вам про роботу фахівців, успішні кейси допомоги бенефіціарам проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги. Ми поспілкувалися з Юлією Кабушкою, локальною координаторкою проєкту у Пирятинській ТГ, та Тарасом Костиком, фахівцем соціальної роботи мобільної команди, про особливості роботи у громаді. Реалізацією проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги в цій громаді опікується ГО “Всеукраїнська організація “КЛАС””.

Робота Дитячої точки СПІЛЬНО.

Дитяча точка СПІЛЬНО розташовується в адміністративній будівлі, поряд з міською радою та відділенням соціального супроводу сімей СЖО від ЦСС. Також тут працює відділ соціального захисту, куди переважно звертаються пільгові категорії населення з дітьми. Поки батьки вирішують свої справи у цих державних структурах, діти перебувають на заняттях точки СПІЛЬНО. 

Дитяча точка СПІЛЬНО працює як вільний та безпечний простір для дітей, де проходять індивідуальні та групові заняття. Психолог Дитячої точки надає індивідуальні консультації батькам, які переважно звертаються з питаннями щодо подолання дитячих страхів, розвитку мови, уваги та мислення дітей. Окрім психолога, на точці працюють два фахівці соціальної роботи, їхніми бенефіціарами переважно є сім’ї ВПО та СЖО. 

“Також на нашій точці СПІЛЬНО діє група взаємодопомоги для батьків дітей з інвалідністю “Велика родина”. Популярністю користується курс “Батьківство в радість”. Ми випустили вже 2 групи батьків, зараз навчаємо 3 групу, яка пройшла вже 7 модуль навчання. Маємо в планах запровадити курс “Діти та війна”, це курс про техніки психологічної самодопомоги для людей з травматичними наслідками в зв’язку з воєнними діями, стихійними лихами та іншими катаклізмами,” — розповідає Юлія Кабушка. 

На точку переважно приходять діти 3-10 років. Для них організовують ігрову діяльність, заняття з розвитку пам’яті, уваги та мислення, проводять майстер-класи арттерапію. З початку року для дітей було проведено 3 повних курси по програмі Team-Up [авт. – тілесно-орієнтована групова програма психологічної допомоги, яка націлена на різноманітні рухові та ігрові дії, такі як логоритмічні танці, спортивні ігри, тілесні практики усвідомлення]. Окремо проходять заняття з підлітками “Пізнай себе”, ігри на розвиток уваги та взаємодію у колективі, наприклад, “Мафія” та “Монополія”.

Ще працівники точки здійснюють виїзні освітні заходи у школи та дитсадки щодо мінної безпеки, залучаючи до них представників ювенальної превенції. 

“Зараз у рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги ми реалізовуємо нову послугу у громаді — тимчасове перебування дітей з інвалідністю при Центрі надання соціальних послуг. Діти можуть перебувати під наглядом фахівця до 4 годин, поки батьки займаються власними справами. Також ця послуга передбачає проведення фізпроцедур та масаж”, — розповідає локальна координаторка Юлія Кабушка.

Наразі ГО “ВО “Клас”” разом із представниками громади працюють над приведенням цієї послуги у відповідність новому стандарту денного догляду, тож у наступних дописах розкажемо про це детальніше.

Робота мобільної команди СПІЛЬНО.

Мобільна команда, завданням якої є здійснювати виїзди до сімей у найбільш віддалені населені пункти громади для надання послуг психосоціальної підтримки та ведення випадку, працює 5 днів на тиждень.

“Наша робота вимагає бути емоційно врівноваженими, з холодним розумом та можливістю швидко приймати рішення”, — розмірковує ФСР Тарас Костик.

Працівники мобільної команди їздять у сім’ї, що потребують підтримки Інформацію про такі сім’ї надають старости сіл, або ж працівники команди шукають їх самостійно. Найчастіше це сім’ї в СЖО, ВПО, одинокі матері, ДБСТ, сім’ї з дітьми під опікою. Психолог проводить індивідуальні та групові консультації. ФСР займається веденням випадків та допомагає з оформлення необхідних документів та довідок. 

“Нещодавно ми допомогли сім’ї оформити дитині інвалідність. Мамі не вдавалося це зробити понад 2 роки. Я допоміг пройти медичну комісію, оформити довідку на отримання допомоги. Я сам медичний працівник, це моя перша професія, тому я розумію усі тонкощі цих процесів”, — зазначає Тарас Костик.

Зараз мобільна команда тісно співпрацює з Церквою Християн Віри Євангельської, яка організовує дитячі табори у Пирятинській громаді. Фахівці точки долучаються до заходів та проводять з дітьми групові заняття. На останній такій зустрічі було близько 40 дітей.

Також Тарас Костик поділився з нами ще одним цікавим та надихаючим кейсом з роботи мобільної команди СПІЛЬНО.

“Був у мене ще один цікавий випадок з дівчинкою ВПО з Бахмута. Вона закінчувала 9 клас, і хтось у школі сказав їй щось образливе. Дівчина перестала ходити на навчання, підключатися на онлайн заняття [авт. — у цій школі було передбачене один тиждень онлайн, а інший тиждень офлайн навчання], тому соціальна служба приїжджала до сім’ї додому, щоб пересвідчитися чи все у них добре. Ми з моєю колегою Лілією Охріменко, психологинею мобільної команди, взяли цей кейс у роботу.  Дівчина  індивідуально працювала з нашою психологинею. Я їздив до школи, спілкувався з вчителями, з дівчиною і ми з нею домовилися, що я буду підключатися разом з нею на онлайн-заняття, щоб вона змогла закінчити 9 клас. Так вона адаптувалася та з моєю допомогою закінчила школу.” 

Радіємо успішним кейсам наших фахівців. Вдячні їм за всебічну допомогу та підтримку бенефіціарів.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору