Дата публікації:

“Щастя — це дуже просто. Коли ми всі вдома разом. І коли всі щасливі”. Історія Софійки

Хочемо поділитися з вами історією дівчинки на ім’я Софія, яка відвідувала нашу Дитячу точку СПІЛЬНО в Жмеринці у 2023 році. 

Софійці 10 років, вона закінчила 4 клас. Софію вилучили з рідної сім’ї через шкідливі звички матері. Згодом Софія потрапила до родини, яка мала її вдочерити. Дівчинка швидко знайшла спільну мову з іншими дітьми в цій сім’ї та надзвичайно прив’язалася до своїх нових батьків. На період підготовки всіх офіційних документів для оформлення дівчинки в прийомну родину, Софія мешкала у Центрі соціально-психологічної реабілітації у Жмеринці, поки її нова родина займалася всіма формальностями. Під час проживання у Центрі, Софія почала відвідувати Дитячу точку СПІЛЬНО. Центр і точка тісно співпрацюють, тож бенефіціари Центру часто доєднуються до індивідуальних та групових занять на точці, а відвідувачі точки перенаправляються до Центру за потребою. 

На Пасху прийшла звістка, що прийомний батько Софії загинув на війні під Бахмутом, і це сильно вплинуло на психологічний стан дівчинки та всієї родини. Процес з оформлення документів затягнувся, але Софійка була на постійному зв’язку зі своєю новою родиною.

“Центр соціально-психологічної реабілітації знаходиться поруч з Дитячою точкою СПІЛЬНО, тому діти до нас регулярно приходять на арттерапію, творчі майстерні, групові заходи, консультації з психологом. Коли прийомний батько Софії загинув, ми працювали з нею індивідуально. Вона дуже чуйна та талановита дитина, обожнює малювати. Ми домовилися з Міським історичним музеєм, що вона зможе приходити до них щосуботи на курси інтуїтивного живопису”, — розповідає Ірина Маланчук, психологиня Дитячої точки СПІЛЬНО. 

Пані Ірина допомагала нам готувати матеріал до Міжнародного дня захисту дітей і спілкувалася з Софійкою щодо її мрій та ким вона хоче стати у майбутньому. Ділимося з Вами цією розмовою з дозволу Софії та її опікунки. 

Сонь, тобі вже 10 і в тебе напевно є мрія. Можеш мені розказати її?

– Я маю одну дуже важливу мрію і багато маленьких. Хоча, я знаю що вона ніколи не збудеться. Я б дуже хотіла, щоб мій батько був живий. Він загинув під Бахмутом, на Пасху, а мені сказали тільки наступної суботи. Мама тепер постійно в траурі… І я дуже хочу, щоб вона перестала постійно плакати. І щоб ця війна вже закінчилася.

– А твої маленькі мрії, вони про що?

– Ну, наприклад, ми були на екскурсії і я дуже хотіла навчитись малювати. І мене запросили на майстер-клас. Ця мрія вже збулася. І так багато чого. Просто хочеться щоб діти були щасливі. Ось, наприклад, в мене зламався телефон, а мама передала мені новий. А я тільки трохи помріяла. Ну і хотілося б, щоб моя рідна мама перестала пити там у Львові, хоч я її й так вже пробачила.

– А якщо говорити про майбутнє, ким ти мрієш стати коли виростеш? Ти вже думала про це?

– Так, в нас у 2-му класі було завдання обрати собі професію. Я прийшла до мами і сказала, що напевно хочу бути лікарем, тільки не знаю яким. І тоді ми передивилися багато роликів в Ютубі і мені сподобалась професія стоматолога. В них навіть рóботи спеціальні є! Ви про це знали? І зарплати великі, можна багато чого купити! Тільки вчитись треба довго, але мені цікаво.

В тебе чудова мрія 🙂 Я навіть не очікувала, що ти так серйозно підготовлена! Вірю, що в тебе обов’язково все вийде. А якщо говорити про щастя, що це для тебе? На що схоже?

– Ну, щастя — це дуже просто. Коли ми всі вдома разом. І коли всі щасливі, і мама не плаче. Щось разом робити. Ми з мамою постійно щось разом робимо і малюємо, і готуємо, і читаємо по черзі. У мене в [прийомній — авт.] сім’ї багато братиків і сестричок, і всі вже як рідні. І в моєї рідної сестри, там у Львові, народилася дівчинка нещодавно…

– То ти вже справжня тітка?

– О! Точно! Я вже як доросла.

– Дякую тобі, Софіє. Ти неймовірна дівчинка. І я вірю, що ти обов’язково будеш щасливою.

На час підготовки цього матеріалу, Софійка ще проживала у Центрі, але фахівці точки СПІЛЬНО повідомили, що дівчинка нещодавно повністю переїхала у прийомну родину, оформлення всіх документів завершене. 

Дякуємо нашим фахівцям, що надають фахову допомогу дітям, які цього потребують. Допомагають їм розвивати свої таланти та реалізовувати мрії. Українська мережа за права дитини, наші партнери та ЮНІСЕФ хочемо, щоб всі діти зростали у дружньому та сімейному середовищі, і це є нашою основною місією у роботі. Ми неймовірно щасливі, що Софія знайшла свою родину та дякуємо прийомній сім’ї за любов та тепло, що дарують цій дівчинці.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО “Соціальна Синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору