Дата публікації:

Що таке особисті кордони? Поради батькам щодо виховання дітей.

Відстоювання особистих кордонів є однією з найважливіших тем, про які батьки мають говорити зі своїми дітьми під час дорослішання та статевого виховання. Саме цій темі був присвячений вебінар “Як говорити з дитиною про дорослішання. Основи фізіології і статеве виховання” , який відбувся 17 травня 2023 року в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

Особисті кордони — це фізичні, емоційні та психологічні межі, які встановлюються людиною для захисту своєї приватності, безпеки, самооцінки та особистого простору. Це можуть бути кордони, які визначають, які види поведінки, комунікації чи втручання інших людей є прийнятними або неприйнятними для нас. 

Встановлення кордонів — це навичка, яку можна практикувати і використовувати в багатьох різних ситуаціях з людьми, яких ми знаємо, любимо та поважаємо, так і з незнайомцями. Наголошуйте дитині, що встановлення кордонів — це безпека та повага до себе, чіткий перелік вимог, які забезпечують її психологічне та фізичне благополуччя. Обов’язково, щоб батьки теж дотримувалися особистих кордонів своєї дитини і на власному прикладі формували у них розуміння допустимих меж. Наприклад, стукайте перед тим як зайти у кімнату до дитини, запитуйте чи можна обійняти, поцілувати, взяти його/її особисті речі тощо. Дослухайтеся до його/її думки та прагнень, особливо, у підлітковому віці. 

ЯК ВІДСТОЮВАТИ ОСОБИСТІ КОРДОНИ?

  1. Говорити “ні”, коли Вам пропонують чи просять зробити щось, що приносить дискомфорт. Багато з нас бояться відмовити через страх конфлікту, втрати симпатії або неприязні інших людей, але навчитися говорити “ні”— це про повагу та любов до себе.
  2. Нормально спочатку погодитися на щось, а через деякий час передумати та відмовити. Наприклад, на будь-якому етапі і дівчина, і хлопець, коли вони планують свій перший секс, навіть коли роздягнені, можуть сказати один одному “ні” і це нормально. Наголошуйте своїм дітям, що ніхто не може торкатися їхнього тіла без їхнього дозволу. 
  3. Зупиняти в моменти, коли інша людина шкодить Вам. Наприклад, якщо хтось доторкається до Вас у громадському місці, транспорті, не бійтеся робити зауваження та казати “ні”. Або ж хтось намагається емоційно на Вас тиснути, кричати, словесно ображати — така поведінка не є прийнятною. 
  4. Проговорювати про те, що Вам приносить дискомфорт. Важливо, щоб діти могли ділитися з батьками та чесно говорили про те, що їхні кордони порушуються. Наголошуйте дітям, що особисті кордони потрібні, щоб оберігати свою особистість і те, що для них цінне. 

Кожна людина має межі своїх фізичних та емоційних кордонів, які формуються ще з дитинства, тому саме на батьків лягає відповідальність за правильне формування їх у дитини. 

Дякуємо лекторці Олександрі Бєлєніннік за корисні поради для батьків.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору