Дата публікації:

 «Шлях додому»: Повернення довжиною в півтора воєнні роки та кілька європейських країн

Ширина Дніпра і повномасштабна війна, яка триває вже понад півтора року, – такою була відстань між дітьми й батьками однієї херсонської сім’ї. Нарешті 6-річний Яша, 8-річна Даринка та їх старший брат Сашко, якому десять, знову з мамою і татом. Возз’єднати родину допомогли Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Українська мережа за права дитини (УМПД).

У лютому 2022-го діти гостювали у бабусі й дідуся в селі на лівому березі Херсонської області. Коли обласний центр і Херсонщину окупували, батьки вирішили, що в сільській місцевості дітям буде безпечніше. Якийсь час вони навіть могли бачитися. Але, коли в листопаді російські окупанти під час втечі з правого берега Дніпра підірвали Антонівський міст, можливість навідувати дітей дорослі втратили.

Онуки допомагали бабусі й дідусю по господарству і навчалися у місцевій школі, яку контролювала окупаційна влада. Не ходити на уроки було неможливо, бо це загрожувало безпеці дітей. 

Коли батьки звернулися по допомогу до УМПД, планувалося, що Яшу, Даринку і Сашка з окупованої частини Херсонщини вивезе бабуся. Але жінка не насмілилася взяти на себе таку відповідальність, та й у дідуся вже не те здоров’я, аби залишати його самого.

Тоді мама сказала: «Я поїду», хоча у неї на руках зараз немовля – четверта дитина, яка народилася під час війни. Залишила її з татом, зібрала з допомогою фахівців проєкту «Шлях додому» всі потрібні документи і вирушила…

За мирного часу, аби дістатися дітей, мамі достатньо було б перейти міст або перепливти Дніпро. Натомість в умовах війни їй довелося перетнути кілька європейських країн, аби побачити двох своїх синів і доньку.

Побула з тиждень з батьками, послухала, як вони живуть в окупації і чому вирішили не покидати свою оселю, і повезла дітей додому – на територію вільної України.

===

Проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ» спрямований на пошук і повернення дітей, переміщених в рф або на тимчасово окуповані території України, а також на возз’єднання сімей, діти з яких опинилися в окупації без батьків. Проєкт реалізує Українська мережа за права дитини в партнерстві з Міжнародною гуманітарною організацією Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDSМедійна ініціатива за права людини.

Долучайтеся до проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ» і Ви. Тисніть кнопку  ПІДТРИМАТИ НАС – і зробіть посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів.

Матеріали, розроблені у рамках проєкту, не обов’язково відображають офіційну позицію Save the Children.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору