Дата публікації:

«СЖО можна не допустити, якщо вчасно надавати сім’ям соціальні послуги», – Світлана Забава

20 березня у Луцьку пройшов форум «Заради дитини та сім’ї. Соціальні послуги в громада», який організували Львівський центр соціальних послуг «Джерело» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). 

У форумі взяли участь близько 300 учасників з кількох регіонів західної України. Це керівники управлінь соціальних захистів та служб у справах дітей, працівники сектору освіти, а також громадські активісти та діячі. Вони поділились своїм досвідом та баченням впровадженням соціальних послуг у Львівській, Волинській та Закарпатській областях. 

На панельній дискусії «Соціальні послуги в громадах: переваги та виклики» виступила Світлана Забава, експертка із захисту прав дитини та супервізій ГС «Українська мережа за права дитини». Вона зазначала, що у громадах люди мають знати про соціальні послуги, має відбуватись постійна робота з інформування.

«Важливо підтримати родини найбільш вразливих категорій, які потрапляють у складні життєві обставини. Але робити потрібно це на початку, коли в сім’ї ще є віра і сили подолати виклики. Чи хоча б мінімізувати наслідки ситуації, у якій вони опинились. Бо важко відновити родину, коли батьки вже зневірились та мають алкогольну чи наркотичну залежності, починають нехтувати своїми дітьми. Тоді може постати питання вилучення дитини з такої сім’ї. А дітям біологічна родина важлива», – розповідала Світлана Забава. 

Форум у Луцьку мав на меті створити відкритий майданчик для обговорення можливості розвитку та підсилення у громадах соціальних послуг, об’єднати зусилля держави, представників громад, міжнародних партнерів, громадських організацій, надавачів соціальних послуг та потенційних надавачів довкола дітей та їхніх сімей.

Читайте також про посилення послуги патронату у трьох громадах Вінницької області та про посилення послуги надання притулку у Запоріжжі в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору