Дата публікації:

Посилення послуги патронату у трьох громадах Вінницької області

Ми вже неодноразово розповідали про важливість розвитку та впровадження соціальних послуг у громадах, адже якісне надання послуг дозволяє вчасно виявити вразливі сім’ї та підтримати їх у подоланні складних життєвих обставин.

Гострою потребою у більшості громад України є розвиток патронату — соціальної послуги, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Патронатні вихователі дають прихисток дитині до 3 місяців, яка з різних причин не може мешкати зі своєю родиною (за рішенням органу опіки та піклування термін може бути продовжено до 6 місяців).

Ця послуга спрямована на забезпечення права кожної дитини виховуватися у безпечному сімейному середовищі допоки її батьки відновлюють можливість знову опікуватися дитиною. Якщо з якихось причин батьки не можуть цього зробити — всі зусилля спрямовують на влаштування дитини у сімейні форми виховання.

Партнери проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги посилювали в декількох громадах. МБО БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна працював над посиленням патронату у громадах Вінницької області: Жмеринській, Хмільницькій та Погребищенській. Про досвід трьох громад розповідаємо у цьому дописі.

“Під час розробки Порядку міжвідомчої взаємодії ми розглядали з фахівцями різні кейси, де можна залучати суб’єкти соціальної роботи, інші державні установи до розв’язання питань, що стосуються захисту прав дитини.

У Жмеринці, наприклад, здорових дітей, що потрапили у складні життєві обставини відправляли тимчасово у лікарню, що в умовах Covid-19 було небезпечно, або ж у Реабілітаційний центр. Було прийняте рішення, що дітей потрібно влаштовувати у сімейні форми виховання. Якраз для таких випадків і не вистачало послуги патронату над дитиною. У мене були моніторингові візити у громади, я спілкувалася з фахівцями, і ми дійшли висновку, що потрібно посилювати послугу патронату”, — розповідає Наталя Литвинова, проєктна координаторка. 

Посилення послуги патронату у Вінницьких громадах відбувалось в декілька етапів:

  1. Спільна робота представників громади та експертів проєкту над документами, які визначають організацію надання цієї послуги. Як результат, в межах проєкту у Жмеринській та Погребищенській громадах були прийняті рішення міських рад “Про впровадження на території громади послуги патронату над дитиною”, “Порядки створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя”, “Декларації про наміри щодо співробітництва в напрямку сімейноцентрованої соціальної роботи в громаді та розвитку послуги патронату над дитиною”. У Хмільницькій громаді прийняті Рішення та Декларація, оскільки Порядок про створення патронатної родини був прийнятий ще у 2021 році.
  2. Проходження офлайн-тренінгу “Підготовка спеціалістів з питань пошуку та первинного відбору кандидатів у патронатні вихователі” для суб’єктів соціальної роботи. Серед учасників були психологи, фахівці соціальної роботи ЦНСП, головні спеціалісти ССД. 
  3. Закупівля та передача обладнання (ноутбуки, стільці, принтери, шафа для паперів, екран-проєктор), що має підтримати роботу фахівців дитячих просторів, які працюють над пошуком кандидатів у патронатні вихователі. Це обладнання буде використовуватися і під час надання послуг патронатним вихователям та дітям, що знаходяться у патронатній сім’ї.

Зараз ці громади проводять інформаційні кампанії для пошуку кандидатів у патронатні вихователі.
Інтерв’ю з локальними координаторами щодо посилення послуги читайте нижче.

Наталя Стовбчата
Завідувачка відділу соціальної роботи ЦНСП, локальна координаторка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги у Жмеринці

“Зараз ми покладаємо всі зусилля для створення патронатної родини у нашій громаді. Часто виникає потреба у патронатному вихователі. Наприклад, багатодітна мама їде народжувати чи лягає у лікарню, а у неї нема ні чоловіка, ні родичів, які могли б доглядати за іншими дітьми у час її відсутності.

Для пошуку кандидатів впроваджуємо інформаційні та комунікаційні кампанії. Працюємо з усіма суб’єктами соціальної роботи та іншими державними відомствами: ССД, Центр зайнятості, ЦНАП. Залишаємо там буклети, листівки. Пояснюємо, що розвиток послуги патронату необхідний усім жителям нашої громади. 

Приходили до школи та спілкувалися з педагогічним колективом, долучалися до нарад з батьками. Робимо рекламні оголошення на сайті нашого ЦНСП та на сторінках соціальних мереж. Центр надає адресно соціальні послуги, і коли фахівець їде у сім’ю, то теж розповідає про цю послугу.

Маємо і перші результати: дзвінки зацікавлених громадян. Також є сім’я, яка має намір подати документи. Жінка поки вагається залишати свою роботу, вивчає це питання та зважує всі за та проти.

Зараз плануємо робити виїзди у старостинські округи та робити зустрічі, де ми могли б розповісти про патронат.”


Олена Цимбалюк,
Бухгалтерка ЦСС, локальна координаторка
проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги у Погребищі

“До початку проєкту в громаді було дві патронатні сім’ї, зараз діє одна, і ми прагнемо створити ще кілька сімей. Серед населення громади проводяться індивідуальні та групові інформаційні зустрічі, де розповідаємо про послугу патронату, фінансове забезпечення. Мотивуємо людей тим, що вони можуть допомогти дітям у складних життєвих обставинах. 

Їздимо у старостати, на заходи сіл, де роздаємо інформаційні буклети. 

На сайті міської ради та сторінках соціальних мереж розмістили інформацію. Робили офіційні звернення до різних установ, щоб розмістили інформаційні плакати на дошках оголошень.

Домовилися з місцевою газетою “Колос” підготувати публікації про діючу 

патронатну сім’ю. Хочемо показати на їхньому прикладі особливість цієї соціальної послуги. Впевнена, що це буде гарною мотивацією для інших.” 

Тетяна Войтенко,
Директорка ЦСС, локальна координаторка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги у Хмільнику

“У нашій громаді зараз немає патронатної родини. До початку проєкту була одна, але закрилась. 

На тренінгу щодо впровадження патронату я мала колосальний досвід не тільки навчитися нового, але й поспілкуватися з колегами, які змогли у своїх громадах створити патронатну родину. 

Спершу ми з ССД та старостами сіл провели зустрічі. Оскільки вони краще знають своїх односельців, то одразу розглянули потенційно зацікавлених кандидатів та тих, хто міг би підійти на роль патронатного вихователя. 

Також проаналізували звернення бенефіціарів у ЦНСП, щоб зрозуміти кого може зацікавити ця послуга і контактували з ними. Це люди, які цікавилися питаннями усиновлення, реєструвалися у чаті “Дитина не сама”. 

Проводили інформаційні заходи з представниками релігійних спільнот. Роздавали буклети, інформаційні листівки про патронат в Управління праці, ЦНАП, Центр зайнятості.” 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору