Дата публікації:

Українська мережа за права дитини допомогла вивезти двох маленьких сестер з тимчасово окупованої Каховки

Двох дівчаток, 5 і 9 років, вдалося вивезти з тимчасово окупованої Херсонщини. Через обставини, спричинені війною, мама не може про них подбати. Ми шукаємо дітям прийомну сім’ю.

«В Каховці є діти, яким потрібна допомога», – цю інформацію ми отримали від Радниці – уповноваженої Президента України з безбар’єрності Тетяни Ломакіної.

Як виявилось, одна дівчинка – з епілепсією, важко переносить вибухи, й у неї спостерігається великий регрес в розвитку. З нею – сестра. 

Сестрички народились і жили в Каховці. З початку повномасштабного вторгнення перебували в міському притулку. Дітей неможливо було вивезти, бо з перших днів вторгнення ця територія потрапила під окупацію. 

Допоміг збіг обставин. Ми дізналися, що є прийомна сім’я, яка наразі намагається виїхати звідти за допомоги Благодійної організації Save Ukraine, заснованої Миколою Кулебою, уповноваженим Президента України з прав дитини в 2014-2021 роках. 

А оскільки сестри – діти, які можуть бути взяті під опіку чи влаштовані в сімейну форму виховання (відповідно до нововведень законодавства воєнної доби), їм відновити документи – аби мали законні підстави їхати в складі прийомної сім’ї. Посприяли цьому Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і Служба у справах дітей Херсонської області.

Зрештою родину вивезли з Каховки. З нею приїхали наші сестрички. 

Зараз діти в Києві – для них шукають прийомну сім’ю.

Спецоперація порятунку вдалася знову завдяки спільним зусиллям: «Української мережі за права дитини», БО Save Ukraine, Радниці – уповноваженої Президента України з безбар’єрності Тетяни Ломакіної, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Служби у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації.

= = =

Цей випадок порятунку поки не має визначення. Адже відповідно до гуманітарного права ці діти не є депортованими чи незаконно переміщеними, бо вони родом з Каховки і жили там до війни. Говорить Дар’я Касьянова, голова правління «Українська мережа за права дитини»:

«Йдеться радше про евакуацію дітей, поряд з якими немає батьків, а отже вони опиняються заручниками ситуації, –– Бо інакше батьки хапають своїх дітей, намагаючись вивезти їх в безпечне місце. Шукають і можливості, і гроші, якщо їх немає. 

Ситуація вкрай ускладняється, коли ці діти – з інвалідністю, проблемами розвитку, особливими освітніми потребами. В окупації немає ані медичної, ані психологічної допомоги.

Тому важливо було дівчат з Каховки привезти на територію вільної України, щоб вони отримали доступ до цих послуг».

Дар’я Касьянова також акцентувала на тому, що до війни в притулках перебувало чимало не статусних дітей, які не є сиротами – в яких є батьки. На жаль, не завжди відомо, де ці батьки, а якщо і відомо, не завжди вони піклуються про своїх дітей. А якщо у таких дітей немає законних представників, вивезти їх з окупованих територій майже неможливо.

= = = 

 «Українська мережа за права дитини» реалізує масштабний проєкт ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ, спрямований на пошук та повернення додому дітей, примусово переміщених у рф або на тимчасово окуповані території України. 

Ви можете зробити свій посильний внесок у справу повернення дітей, адже це потребує чималих ресурсів. Будь ласка, тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС.

Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

ШЛЯХ ДОДОМУ

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору