Дата публікації:

Українська мережа за права дитини сприяла поверненню з росії 12-річного Євгена

Дев’ять місяців Євген, якому зараз 12 років, жив в росії й на тимчасово окупованій території. На вільну Україну повернувся завдяки зусиллям бабусі й мами. А сприяла цьому «Українська мережа за права дитини».

Ірина з сином Євгеном жили на тимчасово окупованій частині Харківщини. Наприкінці серпня 2022 року, коли ця територія ще не була звільнена, мама вирішила, що кращим варіантом буде відправити хлопчика в табір до росії, «аби психіка дитини менше страждала від вибухів». Вона не припускала тоді, наскільки довгою буде розлука з сином.

Ірина мала змогу тримати з ним зв’язок:

«Ми постійно спілкувалися телефоном, вайбером».

Зі слів Євгена, маленьких українців перевозили з місця на місце по всій росії. Женя побував у трьох таборах. Коли почався навчальний рік, хлопчик навчався у 6 класі російської школі.

Телефоном Ірина не чула від сина, що хтось приїжджав до українських дітей схиляти на бік росії або говорив про Україну погано. А після повернення дитини ще не мала часу поговорити з нею ближче, тому додає:

«Може, пізніше Женя більше розповість, як там все було».

Частину шляху з повернення Євгена додому пройшла мама Ірини. Бабуся хлопчика мешкає зараз на окупованій території – не знайшла в собі сил усе лишити і виїхати. Не менш важка дорога випала й Ірині: вона тривала майже два тижні.

Але, хвалити Бога, дитина зрештою в безпеці. Фахівці і партнери «Української мережі за права дитини» допоможуть Євгенові якнайшвидше відновитися і підтримають його родину.

= = =

«Українська мережа за права дитини» реалізує масштабний проєкт ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ, спрямований на пошук та повернення додому дітей, примусово переміщених у рф або на тимчасово окуповані території України. Його частиною є проєкт ШЛЯХ ДОДОМУ, який здійснюється у партнерстві з Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDSМедійна ініціатива за права людини.

Кожній небайдужій людині під силу допомогти нам у цій справі, яка потребує і потребуватиме чималих ресурсів. Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС і зробіть свій посильний внесок.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору