Дата публікації:

Українська мережа за права дитини сприяла поверненню з тимчасово окупованого Криму 20-річної Ангеліни 

Двадцятирічна Ангеліна, що має інвалідність дитинства зі слуху, повернулася додому з окупованого Криму. Торік дівчина самотужки мусила вирятовуватись до півострова з уже захопленого росіянами Херсона. І лише за рік і три місяці змогла знову обійняти батьків – завдяки неабияким зусиллям двоюрідної тітки, а також «Української мережі за права дитини» в тандемі з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Ангеліна родом із Запоріжжя, виросла в родині, де дитину любили і дбали про її розвиток. 

«Приваблива дівчина з косами до поясу», – каже про неї тітка Антоніна Іванівна. 

23 лютого 2022 року Ангеліна, першокурсниця Херсонського базового медичного коледжу, приїхала продовжувати навчання у виші після карантину, пов’язаного з коронавірусом. А 24-го, в перший день повномасштабне вторгнення, повернутися додому не змогла. Студенти, які жили в гуртожитку, зорієнтувалися, поспілкувавшись між собою жестовою мовою, і виїхали. А для Ангеліни батьки винайняли квартиру. Поки зв’язувалася з мамою, минув час, і коли прийшла на вокзал, потяги на Запоріжжя вже не йшли.

Два місяці Ангеліна просиділа в комп’ютері, аби знати, що відбувається навкруги, адже не могла чути вибухів. Мама постійно була з нею на зв’язку. 

На початку травня дівчині дивом вдалося виїхати до Криму, в місто, де жили родичі батька.

Більше року вона жила в однокімнатній квартирі ще з двома людьми. За цей час стужилися всі: і родичі, бо важко спілкуватися з людиною, яка не чує, коли не знаєш жестової мови, й Ангеліна – за мамою. Всією великою сім’єю намагалися витягти дитину додому. Не вдавалося.

Зрештою наприкінці травня цього року Антоніна Іванівна звернулася до Мінреінтеграції – допомогти племінниці повернутися. Долучилася «Українська мережа за права дитини», хоча Ангеліна вже повнолітня і не є бенефіціаркою організації.

З дівчиною зв’язалися за лічені дні. Мама Ангеліни спілкувалася з дочкою скайпом, розтлумачувала жестовою мовою, що їй пишуть.

«Радує те, що Ангеліна на момент звернення тітки була вже в Криму, тому що, якби вона була на території Херсонської області, їй потрібно було б проходити фільтрацію. А так встигла уникнути цього кошмару: не так просто виїхати з окупованих територій», – розповідає людина, яка брала участь у поверненні Ангеліни.

Вирішили, що дівчина спочатку поїде у Польщу, де з дітьми в евакуації живе старша сестра, а потім приїде в Україну – навчатися. Але щось не склалося з житлом, й Ангеліна поїхала додому. Шлях був, як і в інших випадках повернення дітей, непростий. 

Нарешті 12 червня всі, хто чекав дівчину, почули: «Ангеліна в Україні». Усе сталося менш як за два тижні. 

Ангеліна з мамою наразі в Запоріжжі. Бабуся плаче від щастя. А вночі двійко домашніх котів стережуть сон дівчини.

= = = 

«Українська мережа за права дитини» реалізує масштабний проєкт 🆘ДІТИ UA: МІСІЯ – ПОВЕРНЕННЯ, спрямований на пошук та повернення додому дітей, примусово переміщених у рф або на тимчасово окуповані території України. Його частиною є проєкт «ШЛЯХ ДОДОМУ», який здійснюється у партнерстві з Save the Children in Ukraine.

Також нашими партнерами є: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Благодійний фонд EDUKIDS, Медійна ініціатива за права людини.

Кожній небайдужій людині під силу допомогти нам у цій справі, яка потребує і потребуватиме чималих ресурсів. Тисніть кнопку ПІДТРИМАТИ НАС і зробіть свій посильний внесок.

ШЛЯХ ДОДОМУ

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору