Дата публікації:

Волонтерство на Дитячій точці СПІЛЬНО у Новомосковську

Сьогодні хочемо поділитися з Вами цікавим кейсом залучення дітей до волонтерської діяльності на Дитячій точці СПІЛЬНО у Новомосковську. Для цього ми поспілкувалися з Ларисою Винничук, педагогом-організатором точки, яка працює у просторі від початку відкриття. 

“На Дитячій точці СПІЛЬНО я займаюся улюбленою роботою, я знаю чим і як зайняти дітей у вільний час. До цього 10 років я працювала з багатодітними родинами за місцем проживання. Для мене робота з сім’ями ВПО, СЖО та дітьми з багатодітних родин є пріоритетною. Діти, що приходять на точку, допомагають мені в організації заходів та майстер-класів. Я називаю їх помічниками та волонтерчиками”, — ділиться пані Лариса. 

🟡 Розкажіть про ідею волонтерства для дітей?

Лариса Винничук: “Мене життя змусило. Така форма роботи з дітьми виникла випадково. Педагог-організатор сильний в організації процесів, але я не маю всіх здібностей, щоб проводити завжди різноманітні майстер-класи. У мене виникла потреба долучати до заходів наших талановитих відвідувачів. Діти ВПО у своїх рідних містах ходили на різноманітні гуртки та секції, коли вони прийшли до нас на точку я з ними спілкувалася, дізналася чим вони живуть, які мають хобі. Так виникла ідея залучати їх до заходів. “Не могли б ви повчити дітей нашого міста так гарно малювати та ліпити, всім буде цікаво?”, — запитала я дітей. “ Я була здивована, що діти хочуть ділитися своїми вміннями, вони з радістю погодилися, це їм у радість. Я нікого не вмовляла і не заохочувала призами. Оскільки зараз онлайн-освіта, то дітям не вистачає простору для самореалізації. Всі вони талановиті і їм нема де показати своїх талантів. 

Зараз діти приходять і просять: “А давайте щось зі мною придумаємо, я теж хочу щось показати, хоч нічого не вмію, але хочу бути волонтером”, — каже Михайлик. “Він дуже любить фокуси. Ми йому придумали костюм, зробили чарівну коробку з фокусами ”.

🟡 Бачили у Вас був майстер-клас з Петриківського розпису. Це теж волонтери точки проводили? 

“У нас є родина активістів, мама з трьома дітьми. Вони виїхали з Костянтинівки минулої весни через сильні обстріли міста. Я захоплююся цією сім’єю. Старша донька закінчила педагогічний коледж, вона музикантка. Іра, середня донька, їй 16 років, проводить на точці майстер-класи з Петриківського розпису . Вона цьому навчилася у рідному місті і принесла це вміння у наш простір. Також вона дає уроки репетиторства з хімії, допомагає мамі заробляти кошти. А молодший син Іван теж завжди ходить до нас на точку, він хоче стати професійним футболістом. Він нам допомагав проводити майстер-клас з ліплення повітряним пластиліном. Я йому подарувала м’яч від ЮНІСЕФ за його активність. Талановиті діти, мають хист до мистецтва. Це велика заслуга їхньої матусі, вона з ними займається, вміє їх організувати та заохотити до нових знань. На новому місці вона знайшла для них і інші гуртки, вони ходять скрізь і навчаються. Мені це теж дуже подобається, бо приходять потім на точку і кажуть: “А ми ще навчилися ось це робити, давайте проведемо майстер-клас для інших дітей”. 

“Я коли дізналася, що Ірина добре знає хімію, запропонувала провести хімічні досліди в рамках наших постійних занять про корисне харчування. Ми взяли найбільш популярні серед дітей продукти: жуйки та газовані напої. Все це змішували у колбах. Виявляли де є крохмаль, спирт та цукор. Потім зробили імпровізований вулкан, щоб показати хімічну реакцію, яка виникає під час поєднання газованих напоїв та хімічних елементів. Діти були у захваті, все почало пінитися, вони стрибали від радості. Це був гарний приклад показати дітям скільки цукру є у жуйці та напоях, що це нездорова їжа”, — каже пані Лариса. 

Лариса Винничук: “Чому ми назвали цю форму роботи волонтерством? Тому що такі майстер-класи в інших закладах коштовні, а у нас на точці діти мають змогу отримувати нові уміння та знання безкоштовно. Наші волонтерчики вчаться відповідальності та отримують можливість реалізовувати себе, ці уміння обов’язково допоможуть їм у дорослому житті”.

Радіємо таким історіям і щиро вдячні нашим фахівцям за плідну роботу, за пошук різноманітних форм роботи з дітьми на точці СПІЛЬНО для розкриття їхнього потенціалу. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Партнерство “Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна Синергія”, ГО “Дніпровська ліга соціальних працівників”, ГО “ВО Клас”.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору