Дата публікації:

Впровадження послуги раннього втручання у Полтаві

Продовжуємо ділитися успіхами проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги. Сьогодні розповідаємо про шлях впровадження послуги раннього втручання у Полтаві. 

З грудня 2022 по червень 2023 року команда раннього втручання за підтримки ЮНІСЕФ пройшла навчання з впровадження і надання соціальної послуги раннього втручання. Окрім того, Асоціація міст України, теж за підтримки ЮНІСЕФ, придбала додаткове обладнання, яке буде використовуватись фахівцями для надання послуги.

І з весни 2023 року до процесу впровадження цієї послуги в громаді, окрім її представників, долучились партнер проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги, ГО “ВО “Клас”, та локальний офіс ЮНІСЕФ у Полтаві. 

“Попередньо ми спілкувалися з представниками ЮНІСЕФ, вони нам пояснювали важливість впровадження цієї послуги. Депутати міської ради 26 січні 2024 року більшістю голосів підтримали рішення запровадити раннє втручання. Оскільки це мультидисциплінарна послуга, яка включає медичну, освітню, соціальну складову, було важливо визначитися на базі чого ми будемо робити Центр раннього втручання. Вирішили, що послуга буде впроваджена при Центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю. Медицина та освіта теж будуть дотичні, на рівні міжвідомчої взаємодії”, — розповідає Ольга Величко, заступниця міського голови міста Полтава.

25 лютому 2024 року з міського бюджету було виділено 1 720 000 грн для облаштування Центру та закупівлі обладнання, утримання штату (адміністратор, соціальний педагог, вчитель, практичний психолог та фахівець з фізичної реабілітації). 

“Станом на сьогодні одна сім’я вже залучена до програми. Зараз плануємо зустрічі ще з двома сім’ями, але повноцінно послуга запрацює вже у квітні. Наразі проводимо інформаційні кампанії, наради з освітянами та медиками. Розуміємо, що потрібно більше працювати з батьками та розповідати їм про послугу на ранніх етапах розвитку дитини. Багато батьків соромляться, не знають куди звертатися зі своєю проблемою. Залишаються з нею сам на сам. Тому ми плануємо робити просвітницьку кампанію у пологових будинках. Проводити зустрічі з лікарями”, — розмірковує Ольга Величко. 

Як долучився проєкт СПІЛЬНО. Соціальні послуги до цього результату?

  1. Розроблені документи. Експерткою проєкту Людмилою Поною і представниками громади був розроблений проєкт розпорядження міського голови “Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції створення та розвитку системи раннього втручання в Полтавські ТГ до 2026 року”. Його було ухвалено в січні 2024. Був розроблений також проєкт Меморандуму з раннього виявлення та профілактики порушень у дітей, покращення їхнього розвитку, підвищення якості їхнього життя, супровід та підтримка сімей з дітьми, у яких виявлено порушення розвитку у Полтавській ТГ.
  2. Навчання фахівців. Було організовано семінар «Посилення ефективності міжвідомчої взаємодії та реагування» за участі експертки, директорки Інституту раннього втручання Ганни Кукурузи, для налагодження співпраці між різними суб’єктами. 

“В Полтаві ми працювали над формуванням розуміння необхідності послуги раннього втручання  в громаді та визначення наявних ресурсів для її впровадження. Розробили Меморандум щодо впровадження послуги. Це один з єднаючих елементів, де громада визнає необхідність такої послуги і робить це покроково. Громаді було запропоновано прийняти його і рухатись в рамках командної взаємодії.

Раннє втручання — це соціально-медична складна та комплексна послуга. Саме тому важливо розуміти фахові можливості, наявність професійних компетенцій та можливостей для залучення потрібних фахівців. 

Ця послуга для родин, де зростає маленька дитина і батьки мають тривоги та запитання щодо її розвитку. Це можливість мінімізувати вплив  порушень розвитку на життя дитини і родини. Це робота з індивідуальними потребами дитини і родини, яка керується цінностями родини і рішенням батьків. Це старт для майбутнього дитини”, — ділиться Людмила Пона, експертка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору