Дата публікації:

Впровадження послуги тимчасового денного перебування у Коростенській та Бердичівській громадах

Тимчасове денне перебування — це можливість для дітей перебувати у дружньому просторі, де вони під наглядом фахівців проводять дозвілля, комунікують з іншими дітьми та граються. У цей час батьки можуть вирішити свої нагальні справи.

Послугу можуть надавати, в першу чергу, дітям з інвалідністю або високим ризиком її набуття, дітям з сімей в складних життєвих обставинах.  Ця послуга наразі не має окремого державного стандарту, тому подекуди може бути оформлена як соціальна профілактика або інша дотична послуга.

Розповідаємо про досвід підготовки до пілотування тимчасового денного перебування у двох громадах Житомирської області: Коростенській та Бердичівській. У цих ТГ було вирішено розвивати саме цю послугу через високий попит серед клієнтів. Своєрідною платформою для цього стали практики, здобуті фахівцями під час роботи Дитячих точок СПІЛЬНО.

Партнер проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги ГО “Соціальна Синергія” разом із представниками громад працювали над документальним оформленням пілотування послуги, технічними посібниками та іншими керівними документами. Основним документом стали “Правила тимчасового денного перебування”.

✅ Досвід Коростенської ТГ:

21 лютого 2024 року було прийнято рішення виконкому “Про надання дозволу Коростенському ЦСС на проведення пілотування послуги тимчасового денного перебування”.

“Нещодавно почали пілотувати цю послугу. Я особисто виносила це питання на виконком, пояснювала важливість цієї послуги для нашої громади. У нас були випадки, що дружина поїхала народжувати дитину, чоловік хотів бути поруч, але не було на кого залишити старшу доньку. На той час ще працювала точка СПІЛЬНО, і старшу дитину батько залишив з фахівцями.

Також внутрішньо переміщені особи дуже потребують цієї послуги. У них в місті нема рідних на яких можна залишити дитину поки вирішують справи, а тимчасове денне перебування стане їм у пригоді. От для таких випадків, коли потрібно швидко підхопити та підтримати родину і необхідна ця послуга”, — розповідає Аліна Пашинська, в.о. директора ЦСС у Коростені.

До надання послуги планують залучити двох фахівців з соціальної роботи та психолога.

“Для нас важливо зберегти робочі місця фахівців Дитячої точки СПІЛЬНО, які вже мають теплі відносини з нашими бенефіціарами. Тому ми працюємо над тим, щоб вони стали штатними працівниками центру”, — підсумовує пані Алла.

Коростенська громада є також учасником інших проєктів ЮНІСЕФ, які спрямовані на розвиток соціальних послуг.

✅ Досвід Бердичівської ТГ:

 “Після закриття Дитячої точки СПІЛЬНО ми побачили гостру потребу продовжувати цю роботу з дітьми та підтримку сімей. У Бердичівській громаді мешкає 4500 внутрішньо переміщених осіб, серед них — 1200 дітей. Часто батькам необхідно розв’язати сімейні питання, відлучитися по справах, оформити документи щодо працевлаштування. У них нема тут ні знайомих, ні родичів, щоб залишити дітей на кілька годин. Запит на тимчасове денне перебування дуже високий”, — розповідає Людмила Колесник, директорка ЦНСП у Бердичеві та локальна координаторка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

14 березня 2024 року ЦНСП затвердив наказ про створення Служби з надання послуги тимчасового денного перебування. 25 квітня очікується сесія міської ради, де депутати мають прийняти рішення щодо впровадження послуги та виділити під неї приміщення.

 “Плануємо, що послугу тимчасового денного перебування будуть надавати наші фахівці Дитячої точки СПІЛЬНО. Важливо зберегти робочі місця для спеціалістів, які мають великий досвід роботи з дітьми, можуть забезпечити цікаве дозвілля та надати їм психосоціальну підтримку”, — підсумовує пані Людмила.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору