Дата публікації:

Як батькам впоратися з власними емоціями?

Батьківство — це постійний процес самовдосконалення, під час якого батьки навчаються бути в емоційному зв’язку з собою, з партнером (-кою) та дітьми. Це відкриття себе та розвиток компетенцій, які допомагають розуміти і виражати емоції, будувати глибокі стосунки та навчати дітей цим життєво важливим навичкам.

У вихованні дітей батьки постійно стикаються з різними емоціями: від радості і щастя до стресу 💔 і втоми. Важливо звертати увагу на емоційний стан і розуміти, що емоції впливають на бачення світу і взаємодію з дітьми. На вебінарі для батьків “Як батькам впоратися з власними емоціями” психологиня Ольга Рак розповіла як піклуватися про себе та свій емоційний стан, щоб краще розуміти, доглядати за дитиною та виховувати її, застосовуючи ненасильницькі методи дотримання дисципліни. Вебінар відбувся 7 червня 2023 року в рамках проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

Поради від пані Ольги як управляти гнівом:

  1. РОЗПІЗНАТИ. Зловити себе на тих симптомах, коли розумієте, що починаєте гніватися. Гнів — це емоція, під час якої адреналін потрапляє у кров і вона починає швидше циркулювати та відливати до внутрішніх органів, м’язів та шкіряних покровів. Щоки починають червоніють, пульсує кров у венах і з’являється потреба швидко рухатися. Людині хочеться тупотіти ногами, махати різко руками, стискати кулаки. У цей момент треба зловити себе на думці, що відбувається з вашим організмом. Ви гніваєтеся 😡.
  1. ДИХАТИ. Коли Ви зрозуміли, що у стані гніву — починайте усвідомлено дихати. Для того, щоб організм розчепив велику кількість адреналіну, йому треба дуже багато кисню. Кілька глибоких вдихів та видихів допоможуть наповнити організм киснем. Лекторка радить підібрати зручну для себе методику дихання: дихання по квадрату, дихання йога, вдих через ніс, а видих через рот зі звуком полегшення “фуххх”.
  1. СПРАВЛЯТИСЯ. На цьому етапі аналізуємо чому виникло почуття гніву і як можна вийти з ситуації, яка призвела до цього відчуття. Пані Ольга наводить приклад з власного досвіду:

“Коли мій син був маленький, ми встановили правило, що свої емоції можна випускати у “кружку-кричалку”. Крик — це прояв емоції, головне спрямувати її не на партнера чи дітей, а на якийсь предмет. Ми з сином кричали у “кружку-кричалку”. Згодом виникав дуже цікавий звук і ми вже не гнівалися, а сміялися. Також можна співати звуки, це дозволить уникнути крику, але при цьому дасть можливість вивільнити ваш гнів.”

Щоб дізнатися більше порад як справитися з власними емоціями, ми радимо Вам переглянути вебінар повністю.

Щиро дякуємо пані Ользі за поради і бажаємо усім знайти шлях до гармонії в стосунках з собою та родиною. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору