Дата публікації:

“Якщо у Вас дитина дошкільного віку, то Вам обов’язково потрібно відвідати Дитячу точку СПІЛЬНО”, — Ірина, мешканка Сміли.

У березні 2022 року через постійні обстріли Ірина з п’ятирічною донькою Дашею покинули свій дім у Харкові. Вони переїхали жити у місто Сміла, що на Черкащині.

“Харків був мій особистий вибір. Я туди приїхала вчитися і вирішила, що хочу тут жити все своє життя. Ми там створили родину, мріяли, аж поки росія не вкрала наші плани на майбутнє,” — згадує Ірина.

У Смілі родина не мала знайомих чи рідних. Для них це було чуже місто, де треба було будувати життя заново. Одного дня Ірина прийшла до центру соціальних служб у пошуках психолога для доньки. Психологиня, що індивідуально займалася з донькою Ірини, розповіла про відкриття дитячого простору від ЮНІСЕФ. Так вони потрапили на перші заняття Дитячої точки СПІЛЬНО, роботу якої організовує Партнерство “Кожній дитині”.

“Спочатку ходила лише донечка на дитячі заняття, а потім і я долучилась на зустрічі для дорослих. У березні 2023 року я втратила роботу, була у пригніченому стані. Групові заняття з психологом стали мені помічними. Фахівці дуже мене підтримували у той складний час.”

Розкажіть детальніше на які заняття Ви ходили на точці СПІЛЬНО?

“Як тільки ми приїхали у Смілу, було дуже багато етапів у житті, які важко подолати самостійно у новому місці, не маючи поруч підтримки від рідних та друзів. Восени 2022 року я ходила на “Батьківство в радість”.

Я прийшла на курс з запитом налагодити взаєморозуміння з дитиною. Через зміну світогляду у Даші, постійний стрес через війну ми часто конфліктували. Донька звикла відвідувати садочок, а останні півтора року туди не ходила, не спілкувалася з друзями. 24/7 ми були разом. Я розуміла, що вона дитина і вона вчиться самовиражатися, а я, як доросла, повинна направляти її емоції у правильне русло. Цей курс допоміг нам налагодити взаємовідносини. Ми з Дашею пропрацьовували багато вправ на взаєморозуміння. Я пройшла всі модулі навчання та отримала сертифікат.

Зараз я відвідую “Каву з психологом” зранку щопонеділка. Це групова робота з терапевтичними вправами. Ввечері по четвергах ходжу на малювання з елементами арттерапії, де ми дізнаємося про художників, стилі малювання. Потім малюємо, розвантажуємося. Сісти тихенько помалювати вдома самій не виходить, а тут є можливість приділити трішки часу на себе. Це мене емоційно розвантажує. Донька у цей час у школі або на тренуваннях.”

Чи знайшли Ви спільну мову з іншими батьками на цих заняттях?

“Внутрішньо переміщеним особам складно знайти спільні інтереси з місцевими. Це не погано, просто у кожного різні проблеми та інтереси. Ми більше здружилися з дівчатами, які теж переїхали у Смілу з інших областей. Мої знайомі влітку повернулися з-за кордону, вони теж харків’яни. Я привела їх влітку на Дитячу точку СПІЛЬНО, досі ходять на заняття, їм подобається.

Даша, донька Ірини, цього року пішла у перший клас, але заняття на точці СПІЛЬНО дівчинка так вподобала, що після школи мама возить її у дитячий простір з іншого кінця міста.

“Як тільки ми прийшли минулого року на точку СПІЛЬНО, то Даша дуже полюбила заняття клубу “Аяшки”, де вони вчилися розпізнавати свої емоцій. Діти обговорювали свій настрій, як справлятися з поривом гніву через арттерапевтичні поробки. Цього року моя донька вподобала заняття зі швидкочитання та вправи з нейрогімнастики. Коли сказали, що за ці заняття будуть давати сертифікати, то Даша дуже зраділа, що матиме “диплом” по закінченню курсу.” 

“Донька проситься щодня на Дитячу точку СПІЛЬНО. Зараз там відбуваються заняття з хімічними дослідами, але для дітей з 8 років. Хоча їй 6 років, вона теж дуже хоче ходити. У минулий понеділок через школу довелося пропустити заняття на точці, і Даша дуже засмутилася. Вона була впевнена, що встигне скрізь. Влітку вона ходила на театральну логоритміку. Зараз через школу не встигає на ці заняття. Питала мене чи можна якось перенести, щоб вона встигала і туди.”

Що б ви сказали батькам, які нічого не знають про Дитячу точку СПІЛЬНО?

“Я скажу зі свого досвіду. Якщо у Вас дитина дошкільного віку, то Вам обов’язково потрібно відвідати Дитячу точку СПІЛЬНО. Тих завдань, вправ, енергії, що дають фахівці на точці СПІЛЬНО, діти не отримають на жодних гуртках. Я ніколи не бачила, щоб хтось виходив з дитячого простору сумний або плакав. Вони щасливі, обнімають фахівців при зустрічі. Також поки діти на точці СПІЛЬНО, у батьків є вільна годинка приділити час собі, збігати спокійно у магазин чи на каву, або ж теж доєднатися на заняття для батьків. Це дуже помічні зустрічі у житті. Я дуже дякую ЮНІСЕФ та всім причетним організаціям за такий простір. Для мене така увага до людей, які тікаючи від війни опинилися у новому місті, дуже багато означає.”

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна Синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору