Дата публікації:

Послуга денного догляду для дітей з інвалідністю у Новомосковській та Павлоградській громадах

Послуга денного догляду є дуже помічною для дітей з інвалідністю та їх батьків. Часто у дорослих виникає необхідність відлучитися у справах або ж побути наодинці вільну годину. На цей період дитину можна залишити у Центрі денного догляду, де за неї подбають фахівці з соціальної роботи, психологи та інші професіонали соціальної сфери. Коли постало питання, яку послугу потрібно розвивати у Новомосковську та Павлограді в межах проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги, партнер Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників” та представники громад не вагаючись зупинилися на денному догляді.

Ці громади стали опорними пунктами  для багатьох людей, що рятувалися від війни. Кількість внутрішньо переміщених осіб щоразу збільшується у цих містах, зокрема сімей з дітьми з інвалідністю, тому і запити на соціальні послуги зростають.

✅ Досвід впровадження послуги у Новомосковській ТГ:

 “У вересні наш ЦСС був переформатований у Центр надання соціальних послуг, і для охоплення більшої кількості бенефіціарів ми почали впроваджувати послугу денного догляду. У громаді мешкає 340 дітей з інвалідністю, тому запит на цю послугу досить високий.

Громада створила нові посади задля забезпечення надання послуги та виділила для цього окреме приміщення. Зараз займаємося його облаштуванням. У штат плануємо взяти 9 фахівців: ФСР, вчитель-логопед, психолог, вчитель-реабілітолог, інструктор з фізкультури, вихователь, помічник вихователя, асистент вихователя, музичний керівник”, — ділиться Ірина Роздайбіда, директорка ЦНСП у Новомосковську та локальна координаторка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги.

Експерткою проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги було розроблено, а ЦНСП 10 січня 2024 року затверджено “Положення про групу денного перебування дітей з інвалідністю”. Також “Дніпровська ліга соціальних працівників” організувала офлайн-тренінг “Особливості роботи в послузі «Денний догляд для дітей з інвалідністю»” для фахівців з соціальної сфери міста Новомосковська. Поки що послуга ще не надається, оскільки йде облаштування приміщення. “Дніпровська ліга соціальних працівників” робить закупівлю обладнання, яким будуть користуватися фахівці та діти.

Завдяки проєкту окрім нової послуги в громаді ще й з’явився дитячий простір; в нього трансформувалась Дитяча точка СПІЛЬНО, яка працювала близько року.

✅ Досвід посилення послуги у Павлоградській ТГ:

 “Павлоградська ТГ почала впроваджувати послугу денного догляду ще до початку проєкту. У громаді мешкає 524 дитини з інвалідністю, тому потреба в денному догляді була давно. На сьогодні послугу отримують 8 дітей, їхня кількість зумовлена розмірами приміщення та кількістю залучених фахівців”, — розповідає експертка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги, Оксана Кулик.

“Дніпровська ліга соціальних працівників” долучилася до посилення послуги восени 2023 року. Експертка проєкту працювала з іншими спеціалістами над змістом послуги та умовами її надання. Були внесені необхідні зміни до положення “Про Павлоградський міський центр соціальних служб”.

У жовтні 2023 року був організований офлайн-тренінг “Особливості роботи в послузі «Денний догляд для дітей з інвалідністю»” для фахівців, які надаватимуть цю послугу. Оскільки це нова та коштовна послуга, а прифронтове місто має обмежений бюджет, партнер проєкту ГО “Дніпровська ліга соціальних працівників” долучились до облаштування простору. Зараз відбуваються закупівля обладнання.

Громада очікує збільшити кількість отримувачів послуги до 25 найближчим часом.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини,  Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка, ГО “Соціальна Синергія”,  Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору