Дата публікації:

Посилення послуги кризового та екстреного втручання у Вінниці

В умовах війни збільшується кількість людей, що стають жертвами домашнього насильства. Вони потребують психосоціальної підтримки, роботи з психологом та безпечного місця проживання. На базі Вінницького міського центру соціальних служб функціонує “Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі”, і цей центр організовує роботу кризових кімнат.

“Із 2020 року Вінниця є учасником проєкту UNFPA “Міста і громади вільні від домашнього насильства”. В межах цього проєкту було обладнано та зроблено ремонт у трьох кризових квартирах, які складаються з 5 кризових кімнат на 18 ліжко-місць. Ці квартири обмебльовані та забезпечені побутовою технікою.

У 2023 році там проживало 22 жінки та 26 дітей у різний час. За 2023 рік ми дали 380 послуг кризового екстреного втручання. Тому попит на функціонування цих кімнат зростає щороку. У 2024 році партнер проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги “СОС Дитячі Містечка” Україна долучився до посилення послуги кризового втручання.

У лютому 2024 року був організований тренінг “Кризове втручання та специфіка надання соціально-психологічної допомоги”, — розповідає Оксана Бровчук, заступник директора Вінницького міського центру соціальних служб.

До дводенного офлайн-тренінгу долучилися психологи, фахівці з соціальної роботи, які надаватимуть послуги у кризових кімнатах, фахівці з мобільної команди, які працюють з реагуванням на випадки домашнього насильства, начальник сектору протидії домашнього насильства, старший інспектор поліції, який працює з постраждалими. Учасники на тренінгу удосконалювали вміння проводити психологічну діагностику, розуміння впливу стресу на тіло. Окремо працювали над засвоєнням методів самовідновлення під час роботи з клієнтом.

Також партнер “СОС Дитячі Містечка” Україна зробив закупівлю обладнання для кризових кімнат: телевізори, ноутбуки, постільну білизну, рекуператор, принтери для роботи фахівців тощо.

“За посилення цієї послуги ми взялись не вагаючись, бо розуміємо наскільки важливо підтримувати такі ініціативи. Зараз ЦСС шукає можливості для розширення штату, бо кількість бенефіціарів збільшується і важливо, щоб ці кімнати функціонували. 

Виникають різні ситуації, коли жінкам з дітьми немає, де мешкати. Наприклад, жінка після пологового не може повернутися додому, бо чоловік вчиняє щодо неї фізичне чи психологічне насильство.

Маємо випадки, на жаль, коли психологічне насильство щодо членів своєї родини вчиняють учасники бойових дій. Близькі можуть страждати від їхніх проявів страждань — агресії, непередбачуваної поведінки. Жінкам та дітям цих чоловіків необхідна підтримка, і чоловікам потрібна реабілітація.” — ділиться Наталя Литвинова, проєктна координаторка.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору