Дата публікації:

Посилення послуги патронату у Чернігові

В попередніх матеріалах ми розповідали вам про посилення послуги патронату у Жмеринській, Хмільницькій та Погребищенській громадах Вінницької області. Інший партнер проєкту Партнерство “Кожній дитині” працював над посиленням цієї ж послуги у Чернігові. Сьогодні ділимося їхнім досвідом.

“В Чернігові достатньо серйозна проблема із соціальним сирітством, тому було вирішено посилювати саме патронат. Це також підтвердили і результати картування послуг. В місті зараз функціонують лише 2 патронатні родини, а в області — 12”, — розповідає Дмитро Дерев’янка, програмний координатор проєкту від Партнерства “Кожній дитині”.

Для посилення послуги патронату у Чернігові у листопаді 2023 року партнер провів офлайн-захід для суб’єктів соціальної роботи, на якому обговорювали проблеми впровадження послуги патронату та пошуки їх розв’язання у Чернігові.

Згодом організували два онлайн-заходи для фахівців Чернігівської області. Перший для соціальних педагогів освітніх закладів та психологів. Другий захід — для фахівців ССД та Центру зайнятості. 

Також залучена експертка Лариса Стрига напрацювала рекомендації щодо рекрутингу кандидатів у патронатні вихователі. Ось головні з них:

  1. Залучити всіх суб’єктів соціальної роботи, Центр зайнятості, ЦНАП, міську раду, старостати та їхні джерела комунікації для поширення інформації про послугу патронату.
  2. Поширювати інформаційні буклети у батьківських чатах, міських групах у Telegram, Facebook, Viber.
  3. Розповідати історії успіху, написавши матеріали про досвід наявних патронатних вихователів. 
  4. Залучати місцеві ГО, лідерів думок, активних мешканців громади, працівників закладів освіти та інших спеціальностей до комунікаційних та інформаційних кампаній.
  5. Розміщувати інформаційну соціальну рекламу у лікарнях, закладах освіти, бібліотеках, кав’ярнях тощо.

“Головне – об’єднати всі можливі ресурси, проводити активний пошук, моніторити його результати, та, за потреби, змінювати чи корегувати обрану стратегію пошуку чи алгоритм дій відповідно до конкретної громади”, — каже експертка.

Ці напрацьовані рекомендації і специфікація послуги були передані громаді для подальшого впровадження в їхні алгоритми роботи.

Важливо, що Партнерство “Кожній дитині” в межах іншого проєкту ЮНІСЕФ запустив новий проєкт щодо розвитку патронату в громадах України.

“Ми плануємо і надалі підтримувати розвиток цієї послуги у Чернігівській області”, — підсумовує Дмитро Дерев’янка. 

До 25 березня 2024 року громади можуть подати заявку на участь в проєкті ЮНІСЕФ по розвитку патронату. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору