Дата публікації:

«Саме важливі та потрібні справи є рушієм у житті», – Оксана Верешко,  ГО «Дніпровська ліга соціальних працівників»

Громадську організацію «Дніпровська ліга соціальних працівників» заснували у 2010 році. Але активна робота розпочалась в останні три роки. Зокрема, організація реалізувала спільний  проєкт УМПД та ЮНІСЕФ й Мінсоцполітики для захисту дітей під час пандемії COVID-19 та вступила до ГС «Українська мережа за права дитини» (УМПД).

«Більшість дітей в інтернатах мають батьків. З різних причин ці діти у закладах живуть та навчаються. Коли почалась пандемія сотні дітей повернулися з інтернатних закладів до своїх родин, бо освітні процеси перевели на дистанційну роботу. І ми обстежували умови в сім’ях, з метою моніторингу безпеки та потенціалу. Побачили, що більшість сімей навіть не мали мобільних телефонів для того, щоб навчатися. У дітей не було зошитів, книжок. Тому у залежності від ситуації,  сім’ям надавали гуманітарну допомогу, спрямовували до них соціальних працівників», – розповідає  Оксана Верешко, голова правління ГО «Дніпровська ліга соціальних працівників».

Після початку повномасштабного вторгнення Оксана пішла працювати на «гарячу лінію» УМПД як фахівчиня. Шукала потрібну родинам інформацію про виплати, оформлення документів, супроводжувала сім’ї на шляху евакуації.

«Якщо були складні запити від людей, то оператори перенаправляли їх на мене. І я вже була у прямому контакті з сім’єю та зі службами, проводила консультування. Так пропрацювала до кінця серпня 2022 року, поки не розпочався новий етап проєкту СПІЛЬНО.Соціальні послуги», – розповідає Оксана.  

ГО «Дніпровська ліга соціальних працівників» займається координацією Дитячих точок СПІЛЬНО у чотирьох громадах: Новомосковську, Павлограді, Кривому Розі та Запоріжжі. Завдяки проєкту вдалось розширити команду з 3 до 30 людей.

«Цей проєкт дав великий поштовх до розвитку нашої організації. Ми багато чому вчилися, багато працювали, і робота була у досить складних умовах. Помітила цікавий збіг: восени та взимку коли ми везли допомогу в громади, то у той день завжди був масований ракетний обстріл. Щось недалеко вибухало, а ми паралельно вантажили машини. Бо ж не могли скасувати подорож. На фоні стресу, я більше переживала, що не встигну щось зробити вчасно. Страх порушити дедлайни був більший за страх потрапити під обстріл», – згадує Оксана.

Зараз команда Дніпровської ліги соціальних працівників запустила новий проєкт спільно з ЮНІСЕФ «Соціальні ініціативи для родин з дітьми на рівні громад у Дніпропетровській області». Вони будуть опікуватись 10-ма громадами невеликих містечок та сіл. Там відкриють дитячі простори надання психосоціальних послуг і комплексної підтримки родинам з дітьми. 

Також готуються до відкриття хабу розвитку соціальних послуг у Дніпрі. Планують навчати соціальних працівників служби у справах дітей та усіх дотичних до соціальної роботи й  захисту прав дитини. Зокрема, на семінари та тренінги будуть запрошувати  фахівців із сіл та невеликих містечок Дніпропетровської області. 

«Війна навчила мене, що людині потрібна людина. Перше усвідомлення цього було після ковіду, коли ми усі жили в ізоляції. І зараз багато хто знаходиться не у соціумі, багатьом бракує живого позитивного спілкування. Ми бачимо це на прикладі дітей – вони багато в цьому втратили. Тому ми робимо усе, щоб попри війну, у них було дитинство. Вірю, що це надважливо. У моєму житті саме такі важливі та потрібні справи є рушієм, наснагою», – розповідає Оксана. 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору