Дата публікації:

У Вінниці була посилена послуга соціальної адаптації у межах проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги

Людина – істота соціальна, тому бути у колективі для неї є природним та гармонійним явищем. Але процес соціалізації може зіштовхнутись зі складнощами, особливо у період карантинів, міграцій, переселення, втрати роботи або інших подій, що впливають на соціальний статус і звичність у власному оточенні. У такі моменти і дорослі, і діти потребують психосоціальної підтримки, консультацій з психологами, фахівцями соціальної роботи. 

Це питання може вирішити послуга соціальної адаптації. У межах проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги отримати її можна на Дитячій точці СПІЛЬНО у Вінниці. 


Громаді потрібна соціальна адаптація для того, щоб допомогти жителям, які зіштовхнулися із труднощами комунікації інтегруватися в суспільство. Ця послуга сприяє створенню інклюзивного та підтримуючого середовища для всіх і культивує різноманітність та емпатію в суспільстві.

У проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги Вінницький міський центр соціальних служб разом із партнером МБО БФ “СОС Дитячі Містечка” Україна напрацював план посилення цієї послуги у громаді, тому після завершення проєкту вона буде надаватися на базі ЦСС. Вже зараз ми бачимо перші результати впровадження соціальної адаптації на прикладі тренінгів для підлітків, що проводяться на точці СПІЛЬНО. Програма тренінгу допомагає їм розвинути навички самопрезентації, налагодити комунікацію з однолітками, знайти нових товаришів”, — розповідає Наталя Добровольська, локальна координаторка проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги та директорка Вінницького ЦСС.

Про свій досвід відвідування тренінгових занять розповідає 15-річна Олександра. 

Дівчина з народження мешкає у Вінниці. Зараз навчається у 9 класі та поки не визначилася з майбутньою професією. “Я ще точно не вирішила, що мені більше до душі, буду навчатися до 11 класу, щоб зрозуміти, які предмети подобаються. Точні науки не сильно мені даються, я гуманітарій”.

— Як ти дізналася про Дитячу точку СПІЛЬНО?

Дитяча точка СПІЛЬНО знаходиться близько від мене, всього дві зупинки. Моя мама спілкувалася зі спеціалістами з Центру соціальних служб, і вони порадили завітати на точку СПІЛЬНО. Там була можливість відвідувати психолога і тренінгові заняття з соціальної адаптації для підлітків. Я наважилася сходити, бо це для мене новий досвід. Відвідувала індивідуальні консультації психолога, а потім вже доєдналася до тренінгових занять. 

  • Розкажи, що Ви робили на тренінгових заняттях?

Спочатку була вправа на знайомство. Потім всі спілкувалися між собою на конкретні теми, які задає психолог. Ми говорили про самопізнання, самопрезентацію, мотивацію, ефективне спілкування та як впоратися з конфліктами. Аналізували життєві ситуації, розповідали про свій досвід, дискутували, шукали рішення розв’язання проблеми.

В середньому на заняття приходило близько 5 дітей, але щоразу кількість могла змінюватися, бо не у всіх є можливість завжди ходити. У старших класах велике навантаження, і школу важко поєднувати з іншими справами. Переважно ходили підлітки 13-16 років.

— Яка тема з обговорюваних тобі найбільше сподобалася чи допомогла впоратися з проблемою? 

Для мене були найцікавішими заняття щодо самопізнання. Я у собі ще не зовсім розібралася. Не розумію, чого насправді хочу, хто я і що мені подобається. Мені дуже припала до душі одна вправа. Нам дали невеликий список, де потрібно було написати, “що тобі подобається”, “ким би ти хотів бути”. Потрібно заповнити лише 5 пунктів, але з цією інформацією вже можна було працювати. Вимальовувалася картинка того, що ти дійсно хочеш і у якому напрямку можна рухатися.

— Які були запити в інших підлітків?

Мені здається, що інші учасники тренінгу цікавилися як вирішувати конфлікти з однолітками та самопрезентуватися. Кожен розповідав якісь історії з власного життя, свій досвід, і ми обговорювали це. 

— Чи плануєш ти і надалі ходити на тренінг?

Я хотіла б, бо для мене це спосіб соціалізації з людьми. У мене бувають дні, що нема бажання будь-що робити та з кимось комунікувати, тому навичку соціалізації з однолітками мені потрібно розвивати. Такі тренінги мені допомагають, щоб я не втрачала мотивації. На заняттях я знайшла собі друзів, для мене це особливо цінно. 

— Щоб ти сказала своїм одноліткам чому варто відвідувати подібні тренінги по соціальній адаптації?

На мою думку, на тренінги варто сходити, бо там розглядають цікаві теми, які близькі кожному. Скоріше за все, в інших підлітків є схожі питання та проблеми, а на таких заняттях можна знайти шляхи їх розв’язання. Тут є спеціаліст, який вислухає та надасть кваліфіковані поради, допоможе. Також це класна можливість спілкуватися з іншими та знайти собі друзів та товаришів. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору