Дата публікації:

Вони є голосом дітей: журналісти України під час війни

З Українською мережею за права дитини журналісти пліч-о-пліч – і в радості, і в печалі. Під час війни – тісніше й глибше. Саме з їх голосу Україна і світ дізнаються про допомогу дітям і сім’ям з дітьми, евакуацію і досвід окупації, депортацію і щасливі повернення, про рестарт реформи ДІ й інші виклики воєнної доби. 

= = =

Коли 19 лютого 2024 року в Станиці Луганській обстріляли дитячий садок, першими на наш запит відгукнувся журналіст Радіо Свобода Сергій Горбатенко і його колеги з Українського радіо. Їх співрозмовниками стали свідки обстрілу – координаторка соціального центру СОС Дитячі Містечка Станично-Луганської громади й координатор Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»…

Діти – найуразливіша мішень ворога. Була і залишається. 

Журналісти були й залишаються поруч з УМПД в найскладніший для наших дітей час.

З початком широкомасштабного вторгнення, коли редакції виробляли новини нон-стоп, а мовники почали свої марафони, УМПД готувала власні матеріали, які брало до етеру і на сайт Громадське радіо. В них організації-члени й численні партнери Мережі інформували всіх, хто опікується дітьми, про найгарячіше, розповідали про оперативну роботу на місцях.

«І в умовах війни Українська мережа за права дитини дбає про найкращі інтереси дітей», – цей меседж від Дар’ї Касьянової, голови правління УМПД, у перші місяці великої агресії росії проти України розійшовся по багатьох ЗМІ.

= =

Фейсбук-стрічка УМПД перетворилася на маленьке ЗМІ. Всі, від кого надходила життєво потрібна інформація, були по-своєму журналістами: від офісу Генпрокурора, який повідомляв про гибель і поранення дітей, від бійців «Азову», завдяки яким світ дізнався про дітей в підвалах «Азовсталі», до митців, які створювати пісні, вірші, малюнки про втрачене дитинство, (не)дитячі мрії й зусилля дорослих – захистити ці крихкі життя…

= =

«Дитині потрібна родина» – це була перша комунікаційна кампанія УМПД після 24 лютого, проведена навесні 2022 року. Силами журналістів-райтерів ми підготували 19 текстових історій евакуації прийомних сімей, ДБСТ, сімей, які виховують дитину з інвалідністю, інтернатних закладів. В межах цієї ініціативи вийшло також 10 подкастів «Сімейний альбом: Діти війни» – спільний проєкт УМПД та Громадського радіо.

Восени першого року вторгнення в межах проєкту «ПОЧУЙМО ДИТИНУ» з медіамайданчиків лунали голоси дітей з непростими долями, які пережили обстріли й окупацію, евакуацію 2014 й 2022 року, не раз починали нове життя ще в дитячому віці.  

= =

Перші списки депортованих в рф дітей нам стали відомі саме від журналістів. Журналісти-розслідувачі, які працюють з темою депортації і примусового переміщення дітей, виконують левову роботу на етапі пошуку і збору інформації маленьких українців. А потім стають вісниками повернень – в Україні й далеко поза її межами.

«Багато журналістів нам допомагають з пошуком, надсилають інформацію, просять її перевірити. До того, є журналісти, які навіть готові бути опікунами цих дітей заради того, аби повертати їх. І це викликає повагу», – говорить Дар’я Касьянова.

Силами журналістів-райтерів ми підготували, а редакції опублікували 16 історій повернень дітей в межах проєкту «ШЛЯХ ДОДОМУ». Разом з Громадським радіо ми підготували своєрідний аудіопосібник «Шлях додому: Як повернути дитину з депортації». Наш соціальний ролик про повернення депортованих дітей бачать мільйони глядачів телемарафону «Єдині новини»!  

= =

Усиновлення й тимчасовий прихисток дітей під час війни – ця тема була і залишається гарячою. Комунікаційна кампанія в межах проєкту УМПД і UNICEF Ukraine «Турботливі родини для 1000 дітей» стала можливою українським ЗМІ.

Глибоко й доступною мовою журналісти писали на інші надскладні, але вкрай потрібні теми: про розвиток соціальних послуг в громадах, технології їх впровадження й альтернативний механізм фінансування цих послуг, про розробку й презентацію Дорожньої карти у сфері забезпечення прав та найкращих інтересів дитини тощо.

= =

Наші інформаційні партнери, а точніше сказати амбасадори теми захисту прав дитини в умовах війни, це провідні медіа України – всеукраїнські й локальні: 

«Дзеркало тижня», УП.Життя, Громадське радіо, Свои.City, «Лівий берег», NV, Факти, hromadske.ua, BBC News Україна, Суспільне Новини, Суспільне мовлення, Українське радіо, Радіо Культура, Радіо Свобода, Радіо «Накипіло», РАДІО НА ДОТИК, Апостроф ТV, «Громадський Простір», Liga.net, РБК Україна, Mama.ua, WoMo, БессарабіЯ.UA, «Гречка Кропивницький», «Репортер» і багато інших.

Нам би дуже хотілося, але ми не зможемо назвати імена всіх журналістів, котрі в найскладніший часпоруч. Але в особі тих, хто працює з нами найщільніше, висловлюємо свою вдячність кожному.

Дякуємо, дорогі колеги, за вашу неоціненну роботу і вітаємо з Професійним святом – Днем журналіста! Нехай перо залишається гострим, мікрофон – чуттєвим, об’єктив – прозорим. Бережіть себе в цей непростий час, повертайтеся живими й неушкодженими з кожного відрядження – з лінії фронту, з евакуаційних рейдів, з емоційно тяжких розмов.

 

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору