Дата публікації:

Впровадження послуги денного догляду для дітей з інвалідністю у Пирятині

Денний догляд – це соціальна послуга, в якій є гостра потреба сімей дітей з інвалідністю. У проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги, саме ця послуга була впроваджена або посилена в деяких громадах, зокрема у Пирятинській.

“Коли ми зробили картування послуг у Пирятинській громаді, то зрозуміли, що послуга денного догляду як ніколи на часі для мешканців громади”, – згадує Сергій Зуєв, координатор проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги у Полтавській області. Сім’ям з дітьми з інвалідністю доводилось їздити в інші населені пункти, щоб отримати цю послугу. А це складно зробити, враховуючи, що такі доїзди відбуваються переважно коштом сімей і мають логістичні складнощі пов’язані з міжміським транспортним сполученням.”

Представники громади та партнерської організації почали працювати разом над тим, щоб ця послуга запрацювала в громаді. У квітні 2023 року, у Пирятинському ЦНСП при відділенні денного перебування запровадили послугу денного догляду і внесли відповідні зміни до Положення про відділення денного перебування.

“Ми долучилися до провадження послуги денного догляду, залучивши експерта для внесення змін у Положення, штатний розпис, та для підготовки Декларації про наміри співробітництва щодо впровадження послуги. Окрім цього, провели навчальний семінар для надавачів послуги або тих, хто працює з дітьми і в подальшому зможе перенаправляти їх для отримання послуги. Залучилися також підтримкою Асоціації міст України, яка раніше в рамках іншого проєкту виділила кошти на ремонт приміщення під послугу”, — ділиться Сергій Зуєв.

Послугу можуть отримати діти з інвалідністю від 3 до 18 років у будні дні від 1 до 4 годин. Для сімей, що виховують дитину з інвалідністю, ця послуга є дуже помічною, адже вони можуть залишити дитину під наглядом спеціаліста і кілька годин зайнятися важливими справами або ж просто відпочити.

Наразі йде облаштування приміщення та пошук персоналу, тому поки що надання послуги денного догляду має певні обмеження.

“Цю послугу ми надаємо на базі колишнього дитячого садка. Це приміщення нам виділили нещодавно. У нашому розпорядженні 3 великі кімнати. Одна ігрова, інша буде підлаштована під їдальню. Після отримання обладнання в рамках проєкту, ми зможемо тут працювати з дітьми з інвалідністю та вчити їх готувати їжу. 

Заразі у нас залучений один працівник. Ми маємо 20 особових справ на дітей, що охоплені цією послугою, але вдень можемо поки що прийняти максимум 4 дитини. Бо для одного спеціаліста це велике навантаження. У планах розширити цю послугу, залучити фахівця з соціальної роботи та інших спеціалістів. У майбутньому, діти будуть тут залишатися і на більше ніж 4 години. Працюємо над розбудовою цієї послуги відповідно до державного стандарту,” — розповідає Тамара Захарченко, директорка ЦНСП.

Щоп’ятниці на базі приміщення, де надається послуга денного догляду, фахівці працюють з батьками дітей з інвалідністю. Проводять майстер- класи, тренінги для батьків. Зокрема туди доєднується спільнота батьків дітей з інвалідністю “Велика родина”, яка була сформована на Дитячій точці СПІЛЬНО.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору