Дата публікації:

Впровадження послуги раннього втручання у Житомирі

Важливість послуги раннього втручання важко переоцінити. Адже її основна мета — вчасно виявити можливі порушення у розвитку дитини (від 0 до 3 повних років) та надати їй необхідну підтримку та терапію. Послуга сімейноцентрована і передбачає синергію у роботі команди раннього втручання (РВ) та сім’ї малюка. 

В межах нашого проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги над розвитком послуги раннього втручання працювали ГО “Соціальна Синергія” у Житомирі та ГО “ВО “Клас”” у Полтаві. Детальніше про саму послугу та як вона впроваджувалася у Житомирі читайте тут.

Партнер працював над підготовкою керівних документів впровадження послуги, провів 2 семінари та регулярно організовує супервізії для команди РВ. 

Тетяна Рясновська, логопед команди РВ розповідає про особливості їхньої роботи:

“Житомирська область була серед пілотних із надання послуги раннього втручання. Спочатку ми пройшли відбір на навчання команд РВ від ЮНІСЕФ, яке тривало 6 місяців. 31 серпня 2023 року виконавчий комітет затвердив Порядок надання послуги, над яким також працювала ГО “Соціальна Синергія”. 

Згодом ГО “Соціальна Синергія” проводила тренінги та семінари для нашої команди. Ірина Гордієнко, лікарка, експертка з впровадження послуги раннього втручання від організації надавала супервізії. Ми і зараз з нею на зв’язку онлайн. Розбираємо складні випадки у роботі”.

Як тільки команда почала працювати, у них було лише 4 сім’ї. З початку року працюють з 14 сім’ями. При Центрі реабілітації облаштовані 2 окремих кабінети під раннє втручання, де команда РВ зустрічається з родинами.

Коли ми вперше з Матвійчиком прийшли у Центр раннього втручання, то я була здивована, що ця послуга безкоштовна. Дуже гарна фахівчиня з нами займається, така професійна та хороша людина”, — ділиться Тетяна, яка з сином працює з командою РВ.

Син Тетяни з народження знаходиться на огляді у невролога, тому кожні 2-3 місяці вони бачаться зі своїм лікарем. Восени він розповів їм про послугу раннього втручання.

“Наш Матвійчик у 2 роки поки що не говорить словосполученнями, а лише окремими словами. Невролог дав нам направлення. Ми пішли до свого педіатра, і той сказав, який пакет документів треба зібрати, щоб отримати послугу. Ми все оформили, і нас запросили на співбесіду. Потім було перше заняття, консультування, проводили опитування, спостерігали за сином, розпитували про його день, що їсть, до яких лікарів ми ходимо додатково. Поки що було дві зустрічі. Сказали, що з часом мають сформувати програму під нас, і ми будемо працювати тут на заняттях, і вдома виконувати вправи на взаємодію,” — розповідає Тетяна.

Чому послуга раннього втручання важлива і як це пов’язано з мінімізацією ризиків потрапляння дитини в інституційні заклади? Читайте у матеріалі.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, ​​Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору