Дата публікації:

Впровадження послуги соціальної адаптації у Пирятині

Послуга соціальної адаптації допомагає вразливим категоріям населення або людям у складних життєвих обставинах пристосуватися до умов соціального середовища. Послуга може надаватися як психологічна підтримка , навчання навичок соціальної взаємодії (поведінка, мова, звички, що притаманні соціуму), допомога у розв’язанні побутових питань .

У Пирятині партнер проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”» вирішив впроваджувати цю послугу у громаді після проведення картування послуг.
“Ми побачили, що для уразливих категорій дітей, дітей з інвалідністю не існувало системних послуг, де вони могли б отримувати навички для соціалізації. Батьки дітей з інвалідністю наголошували, що дітям в громаді не вистачає взаємодії, заходів, де вони могли б адаптуватися до буденного життя.
Що робити дітям з інвалідністю, віковий поріг яких добігає 18 років? Що робити з дітьми-сиротами? Вони стають молодими особами, яким необхідні навики самообслуговування. Таким чином, ми вирішили впроваджувати послугу соціальної адаптації. Вона була затверджена давно, але не було системного підходу її впровадження”, — розмірковує Сергій Зуєв, проєктний координатор.

ГО “ВО “Клас” долучився до розробки та підписання 16 січня 2024 року “Декларації про наміри щодо співробітництва в напрямку сімейноцентрованої соціальної роботи у громаді та розвитку соціальної послуги “соціальна адаптація” для випускників сімейних форм виховання та інтернатних закладів”.
Згодом був організований тренінг за участі експертки Людмили Пони щодо організації роботи послуги соціальної адаптації безпосередньо в громаді, на якому зокрема розглянули державний стандарт послуги. Учасниками навчання були представники освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, ССД, ЦНАП, старости сіл.
Також ГО ВО “Клас” разом з міською владою та ЦНСП впровадили послугу денного догляду для дітей з інвалідністю. Для цієї послуги партнер робить закупівлю обладнання для харчоблока. Цим обладнанням будуть користуватися і отримувачі послуги з соціальної адаптації.

ЦНСП зараз працює над створенням програм, куди будуть залучати дітей для заходів з соціальної адаптації.
“29 березня ми запланували захід для батьків-вихователів. Хочемо розповісти їм про послугу соціальної адаптації. Показати обладнання. Потім складемо графік та заплануємо заходи для дітей , де будемо вчитися куховарити, вести побут, розвивати навички самообслуговування. Також плануються групові та індивідуальні заходи надання послуг психолога для дітей”, — розповідає Тамара Захарченко, директорка ЦНСП у Пирятинській ТГ.

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, “СОС Дитячі Містечка” Україна, ГО “Соціальна Синергія”, Громадська організація “Дніпровська ліга соціальних працівників”, Громадська організація «Всеукраїнська організація “Клас”»

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору