Дата публікації:

Як мінімізувати ризики потрапляння дитини в інституційні заклади? 

Сім’я є найбільш сприятливим середовищем для всебічного розвитку дитини та забезпечення для неї щасливого дитинства. Саме тому слід спрямовувати зусилля на підтримку сім’ї як на превенцію потрапляння дитини в інтернатні заклади. Цю мету ми в проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги досягаємо шляхом створення комфортних та безпечних просторів для дитини, де сім’ї з дітьми можуть отримати якісні соціальні послуги.

Важливими також для нас є розвиток міжвідомчої взаємодії у громадах та створення нових послуг, що будуть покликані мінімізувати ризики потрапляння дитини в інтернати. Зокрема, партнери у проєкті працюють над запровадженням послуги раннього втручання, денного догляду та створення патронатних сімей. Детальніше про це далі у дописі.

Для чого потрібна міжвідомча взаємодія у громаді?

Важливим етапом взаємодії всіх суб’єктів у громаді є міжвідомча взаємодія, яка передбачає співпрацю декількох державних відомств, органів та підрозділів місцевого самоврядування, що має на меті спільне досягнення цілей. Міжвідомча взаємодія в соціальній роботі є ключовим чинником успіху при розв’язанні складних соціальних проблем та поліпшенні якості життя людей. Вона дозволяє об’єднувати зусилля різних організацій та професіоналів, щоб створити сильну та ефективну систему підтримки та допомоги для тих, хто цього потребує.

У всіх громадах проєкту СПІЛЬНО. Соціальні послуги пройшли навчання з експертами щодо створення Порядку міжвідомчої взаємодії. Цей документ допоможе регулювати взаємовідносини між усіма суб’єктами та швидко реагувати на розв’язання проблем.

Зокрема, саме алгоритм міжвідомчої взаємодії забезпечує раннє виявлення дітей та сімей, яким потрібна підтримка. Завдяки ранньому виявленню, відповідні структури можуть почати надавати підтримку сім’ї до того, як її ситуація погіршиться і в якій сім’я може почати розглядати варіант віддати дитину в інтернатний заклад.

Чому надання соціальних послуг сім’ї важливе?

Питання розвитку соціальних послуг, особливо в умовах війни, постало ще більш нагально в українському суспільстві. Будь-яка сім’я може стати вразливою та опинитися у складних життєвих обставинах зважаючи на знищення інфраструктури, руйнацію цілих міст, втрату дому та роботи через війну. 

На прикладі внутрішньо переміщених осіб ми бачимо наскільки важливо надавати якісну допомогу родинам, що переїхали жити у більш безпечні міста та села. На наших Дитячих точках СПІЛЬНО велика частина бенефіціарів це саме ті, хто нещодавно переїхав у ці громади. Психосоціальна підтримка, якісні соціальні послуги, інформаційна та гуманітарна допомога, інтеграція у нове середовище — це базові речі, які мають отримувати люди, що зазнали травматичних подій та втратили свій дім.

Окрім того, на наших точках СПІЛЬНО підтримку можуть отримати всі інші сім’ї для розв’язання своїх проблем та подолання чи мінімізації складних життєвих обставин. Навчальні курси “Батьківство в радість”, тренерів для якого готує МБО “Партнерство “Кожній дитині”, курс “Діти та війна”, групи взаємопідтримки для батьків, що проходять на точках СПІЛЬНО, покликані посилити батьківський потенціал та допомогти родині подолити кризи, знайти ресурси на відновлення та виховання дітей. Це дозволяє зберегти можливість дитини виховуватися у сімейному середовищі і не потрапити у інтернатний заклад.

Як надання соціальних послуг пов’язано з превенцією потрапляння дітей в інтернати?

Часто батьки дітей з інвалідністю змушені віддати дитину в інтернат, бо не мають можливості одночасно ходити на роботу, забезпечувати родину та доглядати за дитиною з інвалідності.

Якісні соціальні послуги можуть розв’язати це питання, адже вони передбачають, зокрема, отримання батьками супроводу під час інклюзивного навчання, фізичний супровід осіб з інвалідністю, послугу денного догляду. Наразі не у всіх громадах ці послуги можна отримати повною мірою, але процес розвитку послуг відбувається. Навіть маленькі громади вже надають соціальні послуги і мають можливість в рамках місцевого бюджету купувати ці послуги в інших громад або ж недержавних надавачів. 

У проєкті наші партнери працюють над впровадженням або посиленням (соціальних послуг), серед них – раннє втручання, патронатні сім’ї, денний догляд.

Приклади послуг, які посилюються у цільових громадах проєкту:

Коли у дитини від самого народження є порушення розвитку або високий ризик їх виникнення, це може стати справжнім випробуванням для сім’ї. Тому надзвичайно важливо, щоб у цей період родина не відчувала себе самотньою у цих ситуаціях. Важливо мати підтримку та зрозуміння як правильно діяти. 

Раннє втручання — це сімейноцентрована система допомоги дітям із порушеннями розвитку від народження до 4-х років. В рамках цієї послуги, фахівці мають сприяти розвитку дитини, посиленню можливостей сім’ї та включенню родини у життя громади. До команди раннього втручання залучають щонайменше чотирьох фахівців різної спеціалізації: психолог, логопед, фізичний терапевт, лікар-педіатр, фахівець з соціальної роботи чи соціальний працівник, або координатор чи реєстратор послуги раннього втручання. Команда раннього втручання працює у взаємодії з батьками дитини. 

В рамках нашого проєкту над розвитком послуги раннього втручання працюють ГО “Всеукраїнська організація “Клас” у Полтаві.  ГО “Соціальна Синергія” провела семінар щодо підсилення послуги раннього втручання у Житомирі, ще два заходи заплановані у Києві. 

Патронатна сім’я — це тимчасова форма опіки дитини в сім’ї патронатного вихователя, що передбачає догляд за дитиною, виховання та її реабілітацію. Головною метою патронату є забезпечення захисту прав дитини, що опинилася у складних життєвих обставинах та не може тимчасово проживати із батьками чи законними опікунами. Перебування дитини у патронатній сім’ї може бути до трьох місяців, або ж за особливих обставин, що обговорюються індивідуально — до шести. Створення нових патронатних сімей дасть змогу виховуватися дітям у сімейному середовищі, де вони соціалізуються, переймаються цінності, реабілітуються, поки їм шукають постійну родину. “СОС Дитячі Містечка” працюють над розвитком цієї послуги у Жмеринській, Хмільницькій та Погребищенській громадах. 

Ця соціальна послугапередбачає догляд і нагляд за дітьми протягом дня чи певного часу. У послугу можуть входити: фізична реабілітація, заняття з  психологом, заняття на розвиток та взаємодію у колективі, розвиток навичок самостійного життя. Під час занять діти можуть грати та спілкуватись. Ця послуга дуже корисна для батьків дітей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, коли потрібно залишити дитину на певний час, щоб зайнятися власними справами. На Дитячій точці СПІЛЬНО, що функціонує на базі Київського міського центру реабілітації дітей з інвалідністю, цією послугою батьки можуть скористатися щодня до 4 годин. Також послугу денного догляду ГО “Дніпровська ліга соціальних працівників” буде впроваджувати у Новомосковську і Павлограді, а ГО “ВО “КЛАС” у Пирятині. 

Це не весь перелік послуг та ключових моментів роботи суб’єктів соціальної роботи у громадах, але розвиток перерахованих та інших соціальних послуг, налагодження міжвідомчої взаємодії дозволяє всім працювати у синергії, надавати якісну кваліфіковану допомогу бенефіціарам та мінімізувати ризики потрапляння дітей в інституційні заклади. 

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: ГС “Українська мережа за права дитини”, МБО “Партнерство “Кожній дитині”, МБО БФ “СОС Дитячі Містечка”, ГО “Соціальна Синергія”, ГО “Дніпровська ліга соціальних працівників”, ГО «“Всеукраїнська організація “Клас”».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору