Дата публікації:

Як працює послуга патронату над дитиною (частина 2)

У першій частині матеріалу ми розповідали як створити патронатну сім’ю. Далі у тексті – інформація про роботу патронатних вихователів, влаштування дітей та інші практичні питання. 

Яких дітей можуть влаштувати у патронат? 

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі:

  • діти, які залишилися без батьківського піклування;
  • діти, які перебували в інших формах сімейного виховання (СФВ);
  • малолітні чи неповнолітні вагітні, а також неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

Важливо: у сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

«Дітей можуть привезти у патронатну сім’ю і вдень, і вночі. Але між одними дітьми та іншими має пройти мінімум три дні (загалом тиждень) – стільки виділяють, аби підготувати будинок та на відпочинок. Іноді доводиться ремонтувати меблі чи купувати новий посуд. Бо малі діти дуже активні, люблять в м’яч пограти та пострибати на ліжку», – розповідає Наталя Сокуренко, патронатна вихователька.  

Як саме відбувається передача дітей до патронатної сім’ї? 

Спершу Служба у справах дітей має підготувати наказ та акт про факт передачі дитини до патронатної сім’ї. Підставою можуть бути: 

  • акт про покинуту чи знайдену дитину;
  • акт про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законні представники відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я;
  • заяви чи звернення про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від батька або матері, або обох батьків чи особи, яка є законним представником дитини, чи самої дитини;
  • акт про виявлення розлученої із сім’єю дитини, яка не є громадянином України;
  • акт проведення оцінки рівня безпеки дитини.

Потім з патронатним вихователем укладають договір про патронат над дитиною. Однією зі сторін договору є батьки чи законні представники дитини. Вони ж мають надати згоду та документи дитини (свідоцтво про народження, медичні довідки й висновки та інші документи). Увесь пакет документів та рекомендації по догляду й передають в патронатну сім’ю. 

Якщо у патронат влаштовують дитину з інвалідністю – то враховують умови житла патронатного вихователя, а також його готовність. Також райдержадміністрація (виконавчий комітет міської, районної у місті (у разі її утворення), сільської, селищної ради) має допомогти облаштувати помешкання до потреб дитини. 

«У кожної моєї патронатної дитини була своя асоціальна історія, від якої волосся встає дибки. Когось покинули у небезпеці на вулиці. Інших постійно били і змушували голодувати. А скільки доль, понівечених психологічно та фізично. Довести сексуальне розбещення дітей, якого зазнали у колишніх родинах вихованці, патронатним вихователям вкрай важко. Немає дитячих гінекологів, не вистачає відповідних експертів, свідків та прописаних законодавчо рекомендацій. Буває, діти розповідають такі жахіття свого минулого життя, що мимоволі хапаєшся за ліки для серця», – розповідає Наталя Сокуренко

Нагадуємо, що в Україні почали працювати анонімні центри Барнахус. Ключова задача спеціалістів цих закладів – отримати свідчення дитини, не завдавши їй емоційної шкоди. У центри направляють дітей та підлітків, які стали жертвою або свідками злочинів, пов’язаних з усіма формами насильства. 

Чи можуть біологічні батьки контактувати з дитиною, яка під патронатом?

Так. При влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя її батьки не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини. Дитина має право спілкуватись з батьками, якщо органи опіки та піклування не подали до суду на позбавлення батьківських прав.

«Соціальні служби справедливі. Батькам завжди дають шанс змінитись. Якщо вони ним не скористаються – то Служба у справах дітей подає до суду на позбавлення батьківських прав. Саме завдяки патронату діти увесь час бюрократичної тяганини живуть в родині, оминають інтернатні заклади. Згодом вони матимуть можливість потрапити у сімейні форми виховання – дитячий будинок сімейного типу, прийомну сім’ю або їх усиновлять чи візьмуть під опіку, – розповідає Наталя Сокуренко, – Але з 13 моїх патронатних дітей тільки двоє повернулись до рідних батьків». 

Світлана Забава, експертка із захисту дитини та супервізій ГС «Українська мережа за права дитини» розповідає, що патронатні вихователі мають піклуватись, дбати про дитину, але не прив’язуватися до неї.

«Патронатні вихователі – майстри на всі руки. У них завжди у фокусі дитина, – додає Світлана Забава. – Патронатні вихователі піклуються про дитину, відновлюють, зцілюють її, проте не мають формувати прив’язаність, не укорінюватись в серці й долі дитини. Вони надають допомогу і готують дітей для побудови міцних стосунків зі “своїми” батьками на все життя. У цьому, мабуть, головна складність цієї роботи».

Які функції міждисциплінарної комісії у патронаті?  

Патронатний вихователь не є офіційним представником дитини, як, наприклад, його мати чи батько. Усі важливі питання щодо дитини мають вирішувались спеціалістами Служби у справах дітей та фахівцями міждисциплінарної комісії (МДК). 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 148, ця комісія має комплексно підтримувати як патронатного вихователя, так і батьків дитини у подоланні ними складних життєвих обставин. Якщо дитина має інвалідність, до міждисциплінарної команди залучається представник реабілітаційної або навчальної установи, в якій виконується індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю.

«До МДК входять освітяни, медики, фахівці соціальної роботи, юристи, психологи — усі дотичні до патронату. Вони мають, по-перше, пройти триденне навчання разом із патронатним вихователем і його помічником. По-друге, 24/7 бути як «додаток» на зв’язку, – розповідає Наталя Сокуренко, – Добре, якби усе працювало, як того вимагає закон. Проте спеціалісти з роками змінюються, ті що залишаються, мають велике навантаження. Тому більшість питань та проблем патронатних вихованців доводиться розв’язувати самотужки». 

Де навчаються та лікуються діти у патронаті? 

Там, де й інші діти – у державних комунальних закладах освіти, стаціонарної та амбулаторної медичної допомоги тощо. З розв’язанням проблем у цих питань має допомагати представник МДК. 

 «Найважче, коли коли в патронаті –  підлітки. Один з хлопців разів 15 викликав газову службу та повідомляв про начебто “мінування школи”. А інший хлопчик стикнувся з булінгом у школі – через його малий зріст над ним знущалися однолітки. Обзивали його та били. Одного разу серйозно пошкодили око, яке досі лікуємо. Зараз благодійники повезуть його на обстеження у приватну клініку та будемо розуміти, як можна допомогти дитині», – розповідає Наталя Сокуренко. 

Які виплати отримує патронатний вихователь?

Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148. Кошти йдуть з державного бюджету. 

На місяць патронатним вихователям мають платити заробітну плату (грошове забезпечення) у розмірі п’яти прожиткових мінімумів. З січня 2024 року його підвищили до 2 920 гривень. Також можуть збільшити суму до 10% за кожну дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або коли одночасно двоє і більше дітей. 

«Раніше з виплатами коштів були постійні проблеми. Нині ситуація значно краща. Проте гроші виплачують тільки раз у квартал на банківську картку. Буває, що можуть наперед заплатити, і якщо дитину раніше забирають з патронату – то я маю повертати залишок, – розповідає Наталя Сокуренко, – Робота у патронаті нелегка. Тільки заради грошей ти не витримаєш довго». 

Чи є соціальні виплати на дітей в патронаті?

Щомісяця на дітей нараховують соціальну допомогу: 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму. Усі ці кошти витрачаються на харчування, навчання, виховання та інші потреби дитини. 

«Цих виплат іноді не вистачає. Особливо якщо дитина хворіє. Якось в один з місяців я витратила 3400 гривень ліки. А дитину треба ще й одягнути. Я маю купити нові речі для дому, школи. Також потрібні вітаміни та збалансоване харчування. Орієнтовно витрачаємо на продукти по 150 гривень на день, і це тільки завдяки тому, що в нас свої овочі та яблука», – розповідає Наталя Сокуренко. 

Жінка додає, що їм зараз дуже допомагають благодійні організації. Благодійники оплачують лікування дітей у приватних клініках, купують одяг чи інші потрібні речі. 

«Так у дітей збирається велике придане – усе ми віддаємо їм до нових родин. Навіть якщо купуємо на подарунок якісь речі. Я собі нічого не залишаю. Бо в мене принцип: будуть діти, будуть й речі», – ділиться Наталя Сокуренко. 

Хто перевіряє роботу патронатного вихователя? 

Служба у справах дітей перевіряє умови утримання та виховання дитини, забезпечення її прав та найкращих інтересів у сім’ї патронатного вихователя.

Що таке «журнал спостережень», для чого його ведуть патронатні вихователі? 

Поки діти живуть з патронатним вихователем – він чи вона має вести журнал спостережень. Туди потрібно записувати всю інформацію про дитину: психологічний і фізичний стан, потреби, особливості характеру та поведінки, досягнення, труднощі та зміни, що відбуваються. А також як дитина долає якісь складнощі у житті, чи спілкується з батьками, законними представниками, або кандидатами у прийомні батьки, батьки-вихователі, усиновителі, та інше. 

Після вибуття дитини із сім’ї патронатного вихователя журнал спостережень передається службі у справах дітей.

«На кожну дитину роблю окремий журнал спостережень. Усе маєш описувати детально і щомісяця відправляти службам цей журнал спостережень. Коли одна дитина, ти його напишеш. А коли троє? Під патронатом буває і п’ятеро. Зазвичай ці та інші документи я та усі патронатні вихователі заповнюють вночі, коли діти вкладаються спати», – розповідає Наталя Сокуренко. 

Які підстави вибуття дитини з патронату? 

Рішення про вибуття дитини із сім’ї патронатного вихователя приймається органом опіки та піклування. Підставою можуть бути: 

  • заява батьків/законних представників дитини та висновок міждисциплінарної команди про доцільність повернення дитини до батьків/законних представників внаслідок подолання або мінімізації складних життєвих обставин дитиною та її сім’єю;
  • заява патронатного вихователя про неможливість надання послуг з патронату над дитиною у своїй сім’ї внаслідок виникнення обставин, що об’єктивно унеможливлюють їх виконання, або копія свідоцтва про смерть патронатного вихователя;
  • рішення про надання дитині статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та рішення суду про усиновлення або призначення опіки, піклування або рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини в сім’ю громадян України (під опіку, піклування, до прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу) або до дитячого закладу, закладу охорони здоров’я, навчального або іншого закладу;
  • неналежне виконання патронатним вихователем обов’язків за договором про патронат над дитиною, що може бути підтверджено:
    1)  обстеженням умов проживання дитини в сім’ї патронатного вихователя, проведеним службою у справах дітей згідно з письмовим повідомленням, що надійшло від навчального закладу, закладу охорони здоров’я, соціального захисту населення, іншого структурного підрозділу місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, громадської організації, батьків/законних представників дитини, або зверненням дитини;
    2) документально засвідченими відомостями, що надійшли від органів Національної поліції, прокуратури та судів;
  • наявність інших умов, передбачених договором про патронат над дитиною.

Важливо: якщо дитині в патронаті виповнюється 18 років – вона вже не може офіційно перебувати у сім’ї патронатного вихователя. Молодій людині мають допомогти влаштувати подальше життя та за потреби – надати соціальний супровід. 

Яка процедура вибуття дитини з патронату? 

Передача дитини батькам або законним представникам здійснюється в присутності працівника Служби у справах дітей, про що складає акт про факт передачі дитини. Також патронатний вихователь готує та віддає пакет документів: 

  • копію свідоцтва про народження дитини (у разі наявності);
  • медичну картку дитини (у разі наявності);
  • документи, що підтверджують освітній рівень дитини (у разі наявності);
  • медичну довідку про стан здоров’я дитини на момент вибуття та довідку про стан здоров’я на момент її влаштування в сім’ю патронатного вихователя;
  • рекомендації щодо подальшого виховання дитини та догляду за нею;
  • інші документи, які були передані патронатному вихователю під час влаштування дитини до його сім’ї, зокрема документи, що містять персональні дані дитини та батьків/законних представників.

Після вибуття дитини патронатний вихователь ще сім днів продовжує співпрацювати з батьками або законними представниками. Надає консультації щодо особливостей догляду та виховання та інших питаннях щодо дитини. 

Фото з відкритих джерел

Матеріал підготовлений ГС «Українська мережа за права дитини» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору