Дата публікації:

Історія м. Дружківка – як громада досягла успіху у збереженні сімей з дітьми, які повернулися з інтернатів

З початком карантину 42 000 дітей, у тому числі діти з інвалідністю, які виховувались у школах-інтернатах, дитячих будинках та центрах соціально-психологічної допомоги, були повернуті додому. Повернення дітей у родини відбулось без належної перевірки умов, в яких проживають їх батьки. Через те, що система захисту прав дітей виявилась не підготовленою до оперативного виявлення проблем та їх вирішення, ГС “Українська мережа за права дитини” занепокоїлась цим питанням і тому звернулась з відкритим листом до Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти та науки України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, обласних та Київської міської державних адміністрацій, місцевих рад територіальних громад, донорів, громадських та міжнародних організацій щодо забезпечення захисту прав дітей в умовах епідемії COVID-19

Тож, як гарантувати безпечні умови для цих дітей, а також, що не менш важливо, як зробити, щоб діти залишились вдома задля дотримання їх права – зростати та виховуватись у родині?

Для цього партнери проєкту “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді” провели оцінку, аби виявити, скільки ж дітей було повернуто у родини у 12 цільових громадах. Велика кількість дітей була виявлена у Дружківці Донецької області, та згодом громада досягла певного успіху у реінтеграції дітей: 43 дитини (або 34%) із 128 виявлених, які виховувалися та проживали в інституційних закладах, за заявами батьків переведені до закладів загальної середньої освіти та наразі проживають зі своїми батьками. Досягнутий результат є значним успіхом, адже по інших громадах України аналогічний показник може складати від 0% до 10%.

Варто підкреслити, що цей успіх є результатом спільної роботи служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, міського відділу освіти м. Дружківки та партнерів від “Надія і житло для дітей” за підтримки ЮНІСЕФ і Німецького Уряду. У рамках проєкту, партнери проводили професійне навчання надавачів послуг і керівників громади щодо впливу інституційного догляду на розвиток дітей, консультації для спеціалістів у соціальній сфері, відпрацьовували спільний план дій між службами, інформували спеціалістів та керівників громади щодо всіх аспектів прийняття рішень про влаштування дітей. Крім того, до виконання завдання підтримки сімей підключились інші місцеві громадські організації.

Такі успішні результати щодо реінтеграції дітей в біологічні родини є гарним прикладом, як спільні дії у громаді чи місті приймаються на користь інтересів дитини за наявності відповідних політик та національного лідерства. Успіх на місцевому рівні можливий за рахунок розбудови системи надання соціальних послуг, підтримки служби у справах захисту дітей, розвитку інклюзивної освіти, залучення підтримки з боку громадських організацій та підтримки спроможних сімей. Це все стає можливим, коли дорослі знають, що кожна дитина заслуговує на родинне тепло та має право на сімейне виховання, та чинять у відповідності до цих переконань.

 

Проект “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді” впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Німецького Уряду та Німецького банку розвитку (KfW).

У Консорціум на чолі із Українською мережею за права дитини входять такі неурядові організації: Маріупольська спілка молоді, Надія і житло для дітей, Партнерство «Кожній дитині», СОС Дитячі Містечка та Соціальна Синергія.

ПІДПИСАТИСЬ НА НОВИНИ
Піднятися вгору